default-image

Ομοβροντία πυρών για τα απορρίμματα

Κρήτη
Ομοβροντία πυρών για τα απορρίμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 24 ψήφους της πλειοψηφίας, και με αξιοσημείωτες απουσίες συμβούλων της πλειοψηφίας, όπως αυτές του αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη και του Αντώνη Κουμπενάκη εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, η προγραμματική σύμβαση Δήμου Ηρακλείου και του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κρήτης για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ προηγήθηκε ένα σφοδρό ''πυρ'' κατά ριπάς από τις παρατάξεις Κουράκη και Λυγερού. Γιάννης Κουράκης και Ηλίας Λυγερός άνοιξαν ένα κοινό σφοδρό μέτωπο κατά της δημοτικής αρχής. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο πως οι δυο επικεφαλής για πρώτη φορά ανέπτυξαν το ίδιο σκεπτικό, τα ίδια περίπου επιχειρήματα και εξαπέλυσαν τις ίδιες δριμείες βολές κατά της δημοτικής αρχής.

Οι κ.κ Κουράκης και Λυγερός χρέωσαν παραλογισμό και ακατανόητο σκεπτικό στην δημοτική αρχή, να αναθέσει, όπως και οι δυο ανέφεραν, σε έναν ανύπαρκτο στην πράξη Φορέα, τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, που υπάρχει μονάχα στα...χαρτιά και μάλιστα μπορεί να μην υπάρχει καν στο προσεχές μέλλον, την προγραμματική σύμβαση ενός σχεδιασμού κόστους 35 εκ. ευρώ που θα κρίνει το μέτωπο των απορριμμάτων για το Ηράκλειο για τα προσεχή χρόνια ...

Και οι δυο σκιαγράφησαν ένα ομιχλώδες τοπίο από πλευράς χειρισμών της δημοτικής αρχής , με ελλειπείς μελέτες, με κρίσιμα κενά όπως η χωροθέτηση των προβλεπόμενων μονάδων, με ''΄μπακαλίστικη'', όπψως είπαν εκτίμηση κόστους . Γιάννης Κουράκης και Ηλίας Λυγερός, σε υψηλούς τόνους, κάλεσαν την δημοτική αρχή να αποσύρει την εισήγηση. Να παγώσει τον σχεδιασμό της προγραμματικής σύμβασης με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και να στραφεί στον έμπειρο και επαρκή -όπως σημείωσαν-ΕΣΔΑΚ.

Μάλιστα ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών δεν παρέλειψε να αφήσει ευθείς αιχμές για κρυφή ατζέντα της δημοτικής αρχής , την οποία και κατηγόρησε πως δρομολογεί έναν καταδικασμένο σε αποτυχία σχεδιασμό συνειδητά ώστε να ναυαγήσει και να αναγκαστεί ο δήμος να φέρει από το παράθυρο ιδιώτη στα απορρίμματα!

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης επιχείρησαν να αντικρούσουν το ''σφυροκόπημα'' της αντιπολίτευσης και κυρίως του Γιάννη Κουράκη και του Ηλία Λυγερού.

Και οι δυο υπεραμύνθηκαν των αποφάσεων και χειρισμών της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας πως ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ-για τον οποίο πάντως αναγνώρισαν πως έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας - είναι η ενδεδειγμένη λύση για την προώθηση του σχεδιασμού που έχει καταρτιστεί.

Και οι δυο επικαλέστηκαν ως επιχείρημα απόρριψης της λύσης του ΕΣΔΑΚ τον φόρτο εργασίας και την έλλειψη μηχανικών στις τάξεις του ΕΣΔΑΚ. Επιχείρημα βεβαίως που προξένησε απορίες αφού την ίδια ώρα παραδέχτηκαν πως ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ δεν διαθέτει προσωπικό ενώ και ο δήμος δεν έχει τη στιγμή αυτή το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, με συνέπεια να αναγκαστεί να επιστρατεύσει ειδικούς συμβούλους έναντι προβλεπόμενου κόστους 600.000 ευρώ...

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News