Ειδήσεις

"Καμπάνες" για τις 3 γυναίκες που είχαν "ανοίξει" 15 σπίτια

Ένοχες κρίθηκαν τη Δευτέρα (21/11) -και- σε δεύτερο βαθμό οι τρεις γυναίκες Ρομά, οι οποίες τα περασμένα χρόνια, είχαν ξαφρίσει συνολικά 15 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, αρπάζοντας από το εσωτερικό τους κοσμήματα αξίας μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ, αλλά και περίπου 20.000 ευρώ σε μετρητά.

Πρόκειται για δύο αδερφές, ηλικίας 38 και 44 ετών σήμερα, καθώς και για μια ακόμη κοπέλα, 21 ετών. Οι τρεις τσιγγάνες φέρονται να «χτυπούσαν» συνήθως πρωινές ώρες, το διάστημα που οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν από τα σπίτια τους. Αφού βεβαιώνονταν ότι δεν ήταν κανείς μέσα στις οικίες που «έβαζαν» στο μάτι, οι φερόμενες δράστιδες παραβίαζαν τις πόρτες χρησιμοποιώντας κάρτες. Η έκνομη δράση τους φέρεται να διήρκησε καθ' όλη τη διάρκεια του 2014, αλλά και τους τρεις πρώτους μήνες του 2015.

Οι επιτήδειες φέρονται να είχαν ιδιαίτερη προτίμηση στη συνοικία του Μασταμπά. Για του λόγου το αληθές, έξι από τα 15 σπίτια που έκλεψαν, βρίσκονταν στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης. Εξάλλου, εκτός από το Μασταμπά, στο στόχαστρο των τριών γυναικών μπήκαν και τρεις οικίες στο Ατσαλένιο, δύο στον Κατσαμπά, δύο στον Πόρο, άλλη μια στη λεωφόρο Κνωσού και μια στην περιοχή των Τριών Πεύκων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έγινε στο Ηράκλειο πριν από περίπου 14 μήνες. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015, οι τρεις γυναίκες κάθισαν στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, κατηγορούμενες για "διακεκριμένη περίπτωση κλοπής που τελέστηκε από περισσότερους που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση".

Σημειώνεται ακόμη ότι και οι τρεις βαρύνονταν και με την κατηγορία της "άσκησης υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση". Τέλος η 21χρονη, δικάστηκε και για την πράξη της ψευδούς αναφοράς, καθώς κατά τη σύλληψή της, είπε στους αστυνομικούς ψέματα όταν ρωτήθηκε για την ηλικία της.

Τελικά, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς στις κατηγορούμενες. Κι αυτό καθώς το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε και στις τρεις ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 7 χρόνια. Ειδικότερα, το Δικαστήριο επέβαλε στην κάθε μια από τις δυο αδελφές συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 4 μηνών. Αναφορικά με την 21χρονη σήμερα κοπέλα, η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών, η Έδρα της επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 6 μηνών.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, και οι τρεις Ρομά ζήτησαν οι εφέσεις τους να έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα μόνο όσον αφορά στην 21χρονη, στην οποία επιβλήθηκε ωστόσο ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μια φορά το μήνα. Με τη σειρά τους, η 38χρονη κι η 44χρονη πήραν το δρόμο της φυλακής.

Τι έγινε στο Εφετείο

Τη Δευτέρα (21/11) υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Το Δικαστήριο έπαυσε υφ' όρον την ποινική δίωξη για την πράξη της "άσκησης υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή". Έκρινε ωστόσο ένοχες και τις τρεις κατηγορούμενες για τη διακεκριμένη κλοπή. Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τόσο την 44χρονη, όσο και την 38χρονη αδελφή της σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Ωστόσο, στην 21χρονη το Δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Έτσι, τελικά η νεαρή κοπέλα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών και 2 μηνών με τριετή αναστολή. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μια φορά το μήνα.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια