Ειδήσεις

Η συνθήκη ειρήνης του ελληνοτουρκικού πολέμου 

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Νοεμβρίου του 1897 όταν υπογράφεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνθήκη ειρήνης για την ελληνοτουρκική σύρραξη που είχε προηγηθεί την άνοιξη του ίδιου έτους.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 6 Απριλίου και οι συγκρούσεις τερματίστηκαν στις 8 Μαίου με ήττα της Ελλάδας. Στη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης η χώρα μας υποχρεώθηκε να καταβάλει 4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στους Τούρκους.

Οι εδαφικές απώλειες ωστόσο ήταν μικρές, καθώς η Ελλάδα ανέκτησε τη Θεσσαλία που είχε «χαθεί» στο πεδίο της μάχης. Εξάλλου ένα χρόνο μετά, η Κρήτη απέκτησε την αυτονομία της. Δέκα πέντε χρόνια μετά, η Μεγαλόνησος επρόκειτο να γίνει μέρος του ελληνικού κράτους (1913).

Η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ο Κένεντι και η σύζυγός του Τζάκι επέβαιναν σε ανοικτή λιμουζίνα, η οποία ήταν επικεφαλής αυτοκινητοπομπής που διέσχιζε το κέντρο της πόλης. Στις 12.30 το μεσημέρι ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Δύο από τις σφαίρες βρήκαν τον Κένεντι στο κεφάλι και τον αυχένα, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ως αυτουργός της δολοφονίας συνελήφθη ο 24χρονος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, κάτοικος του Ντάλας.

Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε από ένα ντόπιο ιδιοκτήτη κέντρου νυκτερινής διασκέδασης, μέσα στο αστυνομικό τμήμα, δύο μόλις ημέρες μετά.

Η προεδρική ανακριτική επιτροπή που είχε σχηματιστεί λίγο καιρό τις δολοφονίες έχοντας ως επικεφαλής τον αρχιδικαστή, Ερλ Γουόρεν, αποφάνθηκε ότι ούτε ο Όσβαλντ, ούτε ο εκτελεστής του «μετείχαν σε οποιαδήποτε συνωμοσία, κατευθυνόμενη είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, με σκοπό τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι», παρά μόνο ότι ο Όσβαλντ είχε ενεργήσει εντελώς μόνος του. Λίγες ώρες μετά το άδοξο τέλος του Κένεντι, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Ο θάνατος του Χρήστου Μαλτέζου στις φυλακές

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1938 όταν ο γενικός γραμματέας της ΟΚΝΕ, Χρήστος Μαλτέζος (τότε νεολαίας του ΚΚΕ) εντοπίζεται νεκρός μέσα στις φυλακές της Κέρκυρας.

Στις 20 Απριλίου του 1938 ο Μαλτέζος συλλαμβάνεται στην Αθήνα και βασανίζεται φρικτά από τις Αρχές, χωρίς ωστόσο να προδώσει τους συντρόφους του. Παραπέμπεται σε δίκη και καταδικάζεται σε φυλάκιση 4,5 ετών και εξορία δύο ετών στην Ακροναυπλία.

Μετήχθη στις φυλακές της Κέρκυρας όπου υπέστη -κι εκεί- βασανιστήρια: Του έκανα φάλαγγα, τον περιέλουσαν με καυτό λάδι και προσπάθησαν να του καρφώσουν πέταλα στα πόδια. Ο Μαλτέζος προχωρά σε απεργία πείνας, ωστόσο τελικά τον προλαβαίνει ο θάνατος. Έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του, σύμφωνα με την Ασφάλεια, ο Μαλτέζος ««διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρον του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας».

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια