Ειδήσεις

Ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια για τα Εισόδια στα Χανιά

Με θρησκευτική ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν σήμερα στα Χανιά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πολιούχου της πόλης.

Με θρησκευτική ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν σήμερα στα Χανιά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πολιούχου της πόλης.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου όπου το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνός ενώ παρόντες ήταν ιεράρχες από όλο το νησί.

Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους, με ενδιάμεσες στάσεις κεντρικά σημεία όπου και ετελούντο δεήσεις.

Στις εκδηλώσεις για την πολιούχο της πόλης, το «παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και το σύνολο των τοπικών Αρχών.

«Εύχομαι, η Παναγία να δίνει δύναμη υγεία και αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης

Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων, ως καθεδρικός και μητροπολιτικός και πολιούχος ναός της πόλης, συγκεντρώνει όλο το θρησκευτικό, λειτουργικό και γενικότερα λατρευτικό ενδιαφέρον του ευσεβούς λαού των Χανίων.

Ο ναός έχει ταυτιστεί με τη μοίρα, τη ζωή και την ιστορία της πόλης και έχει καταξιωθεί, ως ένα από τα αξιολογότερα ιστορικά μνημεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ιερός καθεδρικός ναός, υπήρχε από τις αρχές του 11ου αιώνα ένας μικρός ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Παναγίας.

Τον μικρό αυτό ναό γκρέμισαν οι Ενετοί χτίζοντας στη θέση του μια μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες του Μοναστηριού τους, που βρισκόταν απέναντι, στην άλλη πλευρά της σημερινής οδού Χάληδων.

Στη συνέχεια, όταν οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Κρήτη (1695) μετέτρεψαν την αποθήκη των Καθολικών σε σαπωνοποιείο το οποίο και λειτούργησε έως το 1850. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860.

Ο Ναός των Εισοδίων είναι γνωστός και ως Τριμάρτυρη, καθώς απαρτίζεται από τρία κλίτη: Το κεντρικό, όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι τρεις μεγάλοι Ιεράρχες προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και το αριστερό στο οποίο τιμάται ο 'Αγιος Νικόλαος.

Η σημερινή ημέρα είναι επίσημη αργία για την πόλη των Χανίων.

Σχόλια