Ειδήσεις

Νέα πρόκληση: Οι… "αλβανικές" Ηγουμενίτσα και Πάργα

Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τη «Μεγάλη Αλβανία» ένα ακόμη ζήτημα έρχεται να προκαλέσει εντονότατο προβληματισμό, με τη μεταφορά σχολικών βιβλίων στην Ελλάδα με χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας, που προορίζονταν για αλβανικής καταγωγής μαθητές που ζουν στη χώρα μας.

Τα βιβλία γεωγραφίας απευθύνονταν στα αλβανόφωνα παιδιά που ζουν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα και φοιτούν σε ελληνικά δημόσια σχολεία, έχοντας ενσωματωθεί σχεδόν πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

Το επεισόδιο συνέβη στα Ιωάννινα, όπου δύο υπάλληλοι του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές, καθώς μετέφεραν στην Ελλάδα αριθμό σχολικών βιβλίων και χαρτών της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία βεβαίως καταλαμβάνει όλη την Ήπειρο μέχρι και τη Θεσπρωτία.

Παρά τα δεκάδες δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες των προκλητικών αναφορών στα αλβανικά σχολικά βιβλία δεν είναι γνωστό εάν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη αντίδραση της Αθήνας, ενώ η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει αυτά τα βιβλία και στο ανεπίσημο δίκτυο διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα εδώ και δώδεκα χρόνια έχει αφαιρέσει κάθε αναφορά για τη Βόρειο Ήπειρο και τον Ελληνισμό της περιοχής στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για αφαίρεση κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί αλυτρωτικός χαρακτήρας.

Αντιθέτως, στα σχολικά εγχειρίδια που και φέτος μοιράστηκαν στην Αλβανία, στα βιβλία της Γεωγραφίας διατηρείται για μια ακόμη φορά το κεφάλαιο με τίτλο «Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» .

Είναι χαρακτηριστικά τα ακόλουθα παραδείγματα από τα βιβλία:

• Στα βιβλία της 9ης τάξης αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: «Τσαμουριά», Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα, ενώ έχει προηγηθεί η απαρίθμηση μεγάλων περιοχών στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και φυσικά στην ΠΓΔΜ (σελ. 4).

• Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου του 1913, σε μια κλασική αναφορά αλυτρωτισμού, υπογραμμίζεται ότι η διάσκεψη «διαμοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γειτονικά κράτη» και περιγράφεται το πώς η Αλβανία, εθνικά, γεωγραφικά, πολιτισμικά, επεκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα (σελ. 7).

• Στο βιβλίο υπάρχουν ιστορικές αναφορές στο πώς αποδόθηκε στην Ελλάδα η «αλβανική» περιοχή της «Τσαμουριάς» το 1913, ενώ περιλαμβάνεται και χάρτης των αλβανικών περιοχών στις οποίες περιλαμβάνεται όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου αλλά και της Φλώρινας και της Καστοριάς (σελ. 8).

• Όμως τα αλβανικά βιβλία κοιτάζουν και στο... μέλλον, καθώς περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο-αφιέρωμα με τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας». Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, μάλιστα, το κεφάλαιο αυτό εμπλουτίζεται με φωτογραφίες από την Ηγουμενίτσα και την Πάργα.

• Αλλά οι αναφορές συνεχίζονται και στο βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης τάξης. Αφού καταγράφεται με ιστορικές αναφορές η πορεία τη Ηπείρου από την αρχαιότητα μέχρι το 1913, επαναλαμβάνεται η αναφορά στη Διάσκεψη των Πρέσβεων που άφησαν τις «αλβανικές περιοχές» εκτός αλβανικού κράτους.

• Το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την «Τσαμουριά»... (σελ. 188-190).

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια