Ειδήσεις

"Καζάνι που βράζει" όλος ο πλανήτης

Δεν είναι τυχαίο που ο όρος «προσαρμογή» αποτελεί πλέον τη σταθερά σε όλες τις μελέτες για τις συνέπειες που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές και αφορούν σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.

Δεν είναι τυχαίο που ο όρος «προσαρμογή» αποτελεί πλέον τη σταθερά σε όλες τις μελέτες για τις συνέπειες που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές και αφορούν σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής, από την οικονομία, έως την υγεία, την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και κυρίως την ίδια την επιβίωσή μας.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο αυτό του 2% αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της συμφωνίας του Παρισιού, που βρίσκεται στον "αέρα" και για έναν επιπλέον λόγο, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο τελευταίος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε προαναγγείλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στη χρήση άνθρακα και ορυκτών πηγών ενέργειας, τα οποία ως γνωστόν ευθύνονται για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άρα το φαινόμενο του θερμοκηπίου - για τους επιστήμονες βεβαίως, γιατί σύμφωνα με το νέο Αμερικανό πρόεδρο (αν φυσικά δεν αλλάξει ρότα με την ανάληψη των καθηκόντων του) η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια φάρσα.

Πέρα από την παγκόσμια θερμοκρασία, άλλοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής εμφανίζουν κι αυτοί τιμές-ρεκόρ.

Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φτάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, οι αιώνιοι πάγοι στην Αρκτική έχουν εξασθενήσει και το λειώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι «πολύ έντονο».

Η μοναδική μεγάλη ηπειρωτική περιοχή όπου η θερμοκρασία ήταν κατώτερη από τη φυσιολογική βρίσκεται στην υποτροπική ζώνη της Νότιας Αμερικής, δηλαδή βόρεια και κεντρική Αργεντινή, ένα τμήμα της Παραγουάης και της Βολιβίας.

Η αυξημένη θερμοκρασία των ωκεανών προκάλεσε λεύκανση των κοραλλιών. Σε ορισμένα τμήματα του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου στην Αυστραλία, «έως και το 50% των κοραλλιών είναι νεκρά», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ στην ξηρά

42,7 βαθμοί Κελσίου στην Πρετόρια

38,9 βαθμοί Κελσίου στο Γιοχάνεσμπουργκ

44,6 βαθμοί Κελσίου στην Ταϊλάνδη

51 βαθμοί Κελσίου στην Ινδία

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια