default-image

Μια χωματερή στα ιστορικά Τείχη

Κρήτη
Μια χωματερή στα ιστορικά Τείχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες χαρακτηριστικές του αιώνιου προβλήματος που υπάρχει στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, μνημεία τεράστιας ιστορίας και σημασίας, κατέγραψε ο φακός της "Ν.Κ.". Και θα έπρεπε όλοι μας ως πολίτες, ο ίδιος ο Δήμος αλλά και η Πολιτεία συνολικότερα, να κάναμε "σημαία μας" την προστασία και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς.

Αντίθετα, βλέπουμε σκουπίδια παντού, εικόνες που δεν τιμούν καθόλου ούτε το Ηράκλειο, ούτε τις Αρχές του, ούτε τους κατοίκους του!

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η "Νέα Κρήτη" προέρχονται από χώρο πρώην δημοτικού πάρκινγκ του Ηρακλείου στην Όαση. Κι ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει απαγόρευση της στάθμευσης στα πρώην δημοτικά πάρκινγκ του Ηρακλείου για την προστασία αυτών των χώρων, εντούτοις δείτε τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά το παντοτινό πρόβλημα των σκουπιδιών, για το οποίο έχουμε γράψει στην εφημερίδα μας ουκ ολίγες φορές.

Και μιλάμε συνολικά για τα τείχη, τα οποία και αποτελούν μια από τις πιο μαγευτικές διαδρομές στην ιστορία και τις ιδιαίτερες γωνιές του Ηρακλείου, που θυμίζουν τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Τα τείχη, που εκτείνονται κατά μήκος της πόλης - από την Πύλη Ιησού έως τη Χανιώπορτα - μπορεί να ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε ένα μαγικό κόσμο, η διαδρομή όμως περιλαμβάνει πλέον, εκτός από την όμορφη θέα και τα ιστορικά τείχη... σπασμένα παγκάκια, παραμελημένα σημεία και εικόνα εγκατάλειψης.

Κι ενώ η πόλη έχει ανάγκη από διαδρομές για περιπατητές και μικρές οάσεις, αποδεικνύεται ότι οι αρμόδιοι αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες δεν τους έδωσαν το ρόλο που τους αξίζει.

Σε μια διαδρομή από την Πύλη Ιησού, στην Πύλη Βηθλέεμ και από το Μαρτινέγκο έως την Πύλη Παντοκράτορα η εικόνα είναι ίδια: σπασμένα παγκάκια, λεηλατημένοι χώροι, φρεάτια που μετατράπηκαν σε παγίδες, σκουπίδια, οι άλλοτε πράσινες εκτάσεις έγιναν ξερόχορτα και τα όμορφα τοπία εναλλάσσονται με την απόλυτη εγκατάλειψη. Ακόμη και από το βοτανικό κήπο απέμεινε μόνο η πινακίδα...

Να γράψουμε για άλλη μια φορά στην εφημερίδα μας ότι, αν και διαχρονικά οι δημοτικές Αρχές προσπάθησαν να αναδείξουν τα ιστορικά τείχη και να φροντίσουν ώστε οι διαδρομές κατά μήκος των τειχών να είναι επισκέψιμες, τελικά μάλλον... απέτυχαν, όπως αποδεικνύει ο φωτογραφικός φακός.

Και οι πολίτες τίθενται προ των ευθυνών τους, αφού τα σκουπίδια και τα σπασμένα παγκάκια δεν προκλήθηκαν ως διά μαγείας, αλλά από... ανθρώπινο χέρι.

Φωτογραφιες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News