Ειδήσεις

Εκλογές ΤΕΕ: Θρίαμβος της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία,  με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό αναδεικνύεται πρώτη δύναμη των εκλογών του ΤΕΕ, με ποσοστό 27,90%, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση του εκλογικού ποσοστού της, συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2013.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της καταμέτρησης, από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αποτελεσμάτων του ΤΕΕ, στο 100% των εκλογικών τμημάτων, που διαμορφώνουν την συνολική και αξιόπιστη εικόνα, μέχρι την τελική επικυρωμένη έκδοση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση έχει ως εξής:

Δεύτερη παράταξη στις εκλογές του ΤΕΕ αναδεικνύεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ) (ποσοστό 13,38%).

Τρίτη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι (με 7,31%).

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη Ανασυγκρότηση Μηχανικών - ΤΕΕ από την Αρχή (ποσοστό 6,53%), κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 6,09%. Η παράταξη Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ) βρίσκεται στην έκτη θέση με ποσοστό 5,81%. Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) με ποσοστό 4,97% είναι στην έβδομη θέση. Η Πρόοδος & Αναβάθμιση ΤΕΕ, επίσης πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη, είναι στην όγδοη θέση με ποσοστό 4,67%.

Ακόμη 15 παρατάξεις και μεμονομένοι υποψήφιοι έχουν λάβει ποσοστά κάτω του 4%.

Τι έγινε στην Κρήτη

Στην Κρήτη η παρουσία της ΔΚΜ ήταν εντυπωσιακή δικαιώνοντας έτσι τον γραμματέα της Ν.Δ Λευτέρη Αυγενάκη  , που έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην παρουσία της παράταξης σε αυτές τις εκλογές.

Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από το πληροφοριακό σύστημα του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ - και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΚΜ - Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

Η φετινή αυξημένη συμμετοχή, σε μια εποχή που τα άτομα απομακρύνονται από τις συλλογικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες, δίνει μήνυμα ευθύνης και προοπτικής από τον τεχνικό κόσμο της χώρας προς την κοινωνία.

Αποδεικνύει τη θέληση των μηχανικών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, να βελτιώσουν τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και να επιδιώξουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα.

Αυτή ακριβώς είναι η δέσμευσή μας για την επόμενη τριετία. Θέλω να συγχαρώ όλες τις παρατάξεις για τις επιδόσεις τους και να τις καλέσω να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα, πιο δυναμική, πιο ουσιαστική, πιο προοδευτική εποχή για το ΤΕΕ.

Για ένα Επιμελητήριο που θα υπηρετεί τους μηχανικούς και θα ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας να επιστρέψει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Δεν υπάρχουν ηττημένοι από την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ.

Υπάρχουν μόνο νικητές: είναι οι μηχανικοί της δουλειάς, της αποτελεσματικότητας, του έργου, της προκοπής. Όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί.

Και όλοι μαζί, μπορούμε από σήμερα να πετύχουμε περισσότερα

Σημειώνεται ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί έδωσαν μήνυμα αυξημένης εκλογικής συμμετοχής, σε ποσοστό άνω του 5%, συγκριτικά με τους ψηφίσαντες της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2013. Όπως υπογραμμίζεται από το Επιμελητήριο, «οι εκλογές του ΤΕΕ, για την ανάδειξη των 200 νέων μελών της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών» αποτυπώνει ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι εικοσιένας (21) συνδυασμοί υποψηφίων και δύο (2) μεμονωμένοι υποψήφιοι διεκδίκησαν την ψήφο των διπλωματούχων μηχανικών για εκλογή στις 155 έδρες της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, για τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 2016. Οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς έθεσαν υποψηφιότητα και για τις εννέα επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων (οι οποίες με αντίστοιχες 45 έδρες συμμετέχουν στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και τα πειθαρχικά συμβούλια του Επιμελητηρίου). Ακόμη δεκατέσσερις (14) συνδυασμοί ή συνασπισμοί συνδυασμών και ένας (1) μεμονωμένος υποψήφιος ήταν υποψήφιοι για εκλογή μόνο στις επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων. Συνολικά, 2.717 υποψήφιοι διεκδίκησαν την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Σύνολο ψηφισάντων: 32978 Έγκυρα: 31044 'Ακυρα: 826 Λευκά: 1108

Τι προηγήθηκε στην Κρήτη

Στο μεταξύ, σε επίπεδο Κρήτης, η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του ΤΕΕ/ΤΑΚ κινήθηκε και φέτος στα ίδια αρκετά υψηλά επίπεδα με την εκλογική μάχη του 2013.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από τις συνολικά έξι κάλπες που στήθηκαν στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα συνολικά 1.320 μηχανικοί.

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές εκλογές του ΤΕΕ/ΤΑΚ κατήλθαν συνολικά πέντε συνδυασμοί, εκ των οποίων οι τρεις με πλήρη ψηφοδέλτια. Για του λόγου το αληθές, και οι τρεις λεγόμενες μεγάλες παρατάξεις του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, δηλαδή οι "Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης" (ΑΜΑΚ), "Αγωνιστική Προοδευτική Συνεργασία Μηχανικών" (ΑΠΡΟΣΥΜΗ) και "Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών" (ΔΚΜ) κατέβασαν ισχυρά - τόσο από πλευράς σύνθεσης, όσο και από πλευράς ονομάτων - ψηφοδέλτια. Εκτός των εν λόγω τριών παρατάξεων, στις χθεσινές αρχαιρεσίες του ΤΕΕ/ΤΑΚ συμμετείχαν ακόμη η "Δημοκρατική Ένωση Μηχανικών" (ΔΕΜ), καθώς και η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών".  

Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας υπήρξαν χθες πέντε εκλογικά τμήματα στην έδρα του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Πρεβελάκη και Γρεβενών) στο Ηράκλειο και ένα εκλογικό τμήμα στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου (Πολυτεχνείου 1), στον Άγιο Νικόλαο.

Πάλη για την επιβίωση

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, έκανε λόγο για αυξημένη συμμετοχή στις φετινές εκλογές του ΤΕΕ. Εξάλλου, ο κ. Στασινός επισήμανε ότι η διαδικασία των αρχαιρεσιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι η πλέον σύγχρονη στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων "σκανάρονται" κι έτσι "διαβάζονται" αυτόματα οι σταυροί προτίμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο Γιώργος Στασινός ανέφερε πως η αυξημένη συμμετοχή στη χθεσινή εκλογική "μάχη" φανερώνει ότι οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι μηχανικοί τούς έχουν στρέψει πιο κοντά στο ΤΕΕ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ακόμη ότι το χτύπημα της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των μηχανικών είναι μεγαλύτερο απ' όλους τους άλλους επιστημονικούς κλάδους. «Παλεύουμε για την επιβίωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός, και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το 2015 διαγράφηκαν από το ΤΕΕ 4.000 μηχανικοί και φαίνεται ότι το 2016 θα διαγραφούν περισσότεροι από 6.000. Με αυτό το ρυθμό, σε 7-8 χρόνια δε θα υπάρχουν μηχανικοί στον τόπο μας».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ συνέχισε λέγοντας: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πράγματα για να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας... Πρόσφατα έκανα 20 προτάσεις για την ανάπτυξη, οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό τα πράγματα, και το μόνο που χρειάζονται είναι πολιτική βούληση».

Εξάλλου, ο κ. Στασινός πρόσθεσε ότι η οικοδομή έχει "νεκρώσει", αφού οι οικοδομικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί κατά 95%, ενώ πραγματικά έργα δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «με 38% ασφαλιστικές εισφορές και υψηλή φορολογική κλίμακα, οι μηχανικοί της χώρας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση».

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια