Ειδήσεις

Επανάσταση για τη γονιμότητα ακόμη και μετά από κακοήθειες

Αισιόδοξα τα μηνύματα που προκύπτουν από τον κλάδο της γυναικολογίας σε ότι αφορά τη γονιμότητα γυναικών που διαγνώστηκαν με κακοήθειες

Τουλάχιστον ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τον κλάδο της γυναικολογίας σε ότι αφορά τη γονιμότητα γυναικών που διαγνώστηκαν με κακοήθειες.

Αν και στο παρελθόν η συζήτηση στρεφόταν γύρω από την επιβίωση, σήμερα πλέον οι επιστήμονες εξηγούν ότι ζητούμενο είναι οι γυναίκες αυτές να αφήσουν στο παρελθόν την περιπέτεια που πέρασαν και να μπορούν ακόμη και να τεκνοποιήσουν.

Με μια συντηρητική όπως τόνισαν χειρουργική προσέγγιση, μια γυναίκας που πέρασε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ή του ενδομητρίου ή και των ωοθηκών, μπορεί έχοντας δώσει ωάρια ή ωοθηκικό ιστό, ολοκληρώνοντας τη θεραπεία της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Ακόμη και νεαρά κορίτσια με λευχαιμίες, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται απαγορευτικό ότι στη ζωή τους κάποια στιγμή δε θα μπορέσουν να κρατήσουν το δικό τους παιδί στην αγκαλιά τους.

Όπως εξήγησαν σήμερα οι επιστήμονες στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, "κλειδί" για την επιτυχή εξέλιξη μιας τέτοιας προοπτικής, είναι η έγκαιρη διάγνωση μιας κακοήθειας που σχετίζεται με τον τακτικό έλεγχο των γυναικών.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια