default-image

Απειλεί και πάλι η γρίπη των πτηνών,τι να κάνουν οι Κρητικοί

Κρήτη
Απειλεί και πάλι η γρίπη των πτηνών,τι να κάνουν οι Κρητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σταδιακή αποδυνάμωση της Ελλάδας ακόμα και στην πτηνοτροφία μας οδηγεί για μια ακόμα φορά σε πολύ μεγάλους κινδύνους, αφού στη βόρεια Ευρώπη επανεμφανίστηκε η γρίπη των πτηνών (την τελευταία φορά ήταν το 2014).

Ένας ιός, δηλαδή, που μεταλλάσσεται και μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο. Μάλιστα, αυτό που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας είναι ότι εντοπίστηκε σε άγρια πουλιά το ιδιαίτερα επικίνδυνο και για τον άνθρωπο στέλεχος H5N8, ενώ οι Αρχές της χώρας στις 14 Νοεμβρίου διέταξαν τους πτηνοτρόφους της χώρας να φροντίσουν, ώστε τα πτηνά να παραμένουν πάντα σε κλειστό χώρο!

Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές μορφές ιών της γρίπης των πτηνών, ο ιός H5N1 είναι αυτός που μολύνει τους ανθρώπους με ψηλό ποσοστό θανάτων.

Εκτός όμως από τη Δανία, όπου αναφέρθηκε το πιο ύποπτο κρούσμα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Κροατία, έχουν αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι εντόπισαν σε άγρια πουλιά αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης. Την περασμένη εβδομάδα η Δανία έδωσε εντολή να καταστραφούν περισσότερα από 250.000 αβγά που είχαν εισαχθεί από τη Γερμανία.

Στον άνθρωπο

Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από την εισπνοή αεροσωματιδίων που περιέχουν τον ιό, ή μετά από άμεση επαφή με περιττώματα των μολυσμένων πουλιών (σάλιο, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις), καθώς και μετά από επαφή με επιφάνειες ή άλλα αντικείμενα μολυσμένα από αυτά. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο ιός μπορεί να πάει στα ρούχα και τα παπούτσια του ανθρώπου, αλλά δεν επιζεί για πολλές ώρες στην ατμόσφαιρα. Πιο επικίνδυνη είναι η μολυσμένη κοπριά, όπου ο ιός επιζεί έως και τρεις μήνες.

Ο ιός θανατώνεται με κατάλληλο ψήσιμο σε θερμοκρασία 70ο C στο εσωτερικό του τροφίμου, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα. Οι καταναλωτές, πάντως, θα πρέπει γενικά να τηρούν τις καλές πρακτικές υγιεινής στη διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων.

Να ψήνουν καλά τα κρέας των πουλερικών και των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων και των αβγών και των αβγοπροϊόντων (σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70ο C).

Να πλένονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό όλες οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη διαχείριση του ωμού κρέατος των πουλερικών.

«Χρειαζόμαστε επαγρύπνηση»

«Ο ιός της γρίπης των πτηνών, επειδή μεταλλάσσεται, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβάλει και τον άνθρωπο», τονίζει κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.

«Αρχικά ο ιός αυτός μεταδίδεται στα ζωντανά. Είναι μια αρρώστια που αποδεκατίζει τα ζωντανά. Δεν τα αφήνει να επιβιώσουν. Εμείς συνήθως φέρνουμε πατρογονικά από αυτές τις χώρες, αλλά θεωρώ ότι προσπαθούν να μη διασκορπίσουν το πρόβλημα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει τεράστια ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο»...

Ωστόσο, επειδή έτσι αυτομάτως περιορίζονται οι εισαγωγές, ο Αλέκος Στεφανάκης θεωρεί ως δεδομένο ότι θα εκτοξευτεί η τιμή του κρέατος στα ύψη, λόγω ελλείψεων στην αγορά, κι εμείς ως χώρα με φτωχούς καταναλωτές θα έχουμε τεράστια θέματα.

Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, «θεωρώ ότι η παρακολούθηση της γρίπης των ζώων και των ανθρώπων είναι ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στο ενδιαφέρον του ανθρώπου και υπάρχει μια άμεση αντίδραση, γιατί πραγματικά είναι ένας εν δυνάμει κίνδυνος»...

Υπάρχουν, όπως εξηγεί, δύο βασικά ενδιαφέροντα ζητήματα: Το ένα είναι να περιοριστεί μεταξύ των ζωντανών ζώων, γιατί όπου εμφανιστεί προκαλεί ολική καταστροφή. Και το δεύτερο ζήτημα είναι η προσβολή του ανθρώπου, «οπότε λαμβάνονται ευτυχώς άμεσα μέτρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, «οι ομάδες υψηλού κινδύνου για το ενδεχόμενο να νοσήσουν είναι οι ίδιοι οι πτηνοτρόφοι, οι άνθρωποι που εργάζονται στα πτηνοτροφεία, οι κτηνίατροι και οι ζωοτέχνες που διαχειρίζονται τα ζώα, καθώς και οι άνθρωποι που εργάζονται στα σφαγεία»...

«Ενίσχυση της τοπικής παραγωγής»

Στο μεταξύ, η υπόθεση αυτή έρχεται για άλλη μια φορά να μας δείξει το "δρόμο" της ανάγκης ανεξαρτητοποίησής μας απέναντι στα ξενόφερτα κοτόπουλα, σε ό,τι αφορά την αυτάρκειά μας στην ντόπια παραγωγή. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέκος Στεφανάκης είναι κατηγορηματικός: «Το ντόπιο κοτόπουλο πρέπει να το προτιμούμε για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα χρήματα μένουνε στην Ελλάδα. Ο δεύτερος είναι ότι, αν θέλουμε να σώσουμε αυτόν τον υπέροχο τόπο που ζούμε και να μείνουμε εδώ και να είμαστε αφεντικά, θα πρέπει να ενισχύσουμε την τοπική μας παραγωγή, που έχει τρομερά πλεονεκτήματα και δυνατότητες παραγωγής, αλλά κυρίως παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και ασφαλώς, όταν έχουμε αυτάρκεια, μειώνουμε το ρίσκο της εισόδου της γρίπης των πτηνών από ζώα και υλικά που μεταφέρονται.

Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι τα τοπικά παραγόμενα πτηνά, επειδή ξέρω πάρα πολύ καλά το σύστημα παραγωγής ζωοτροφών, διατρέφεται με πολύ καθαρές πρώτες ύλες και καθαρές ζωοτροφές, χωρίς ζωικά πρόσθετα και χωρίς φτηνά υποπροϊόντα, που προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων».

Πάντως, ο κ. Στεφανάκης ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για μεταφορά του ιού στη χώρα μας. Όμως, τα κοτόπουλα που βρίσκονται στα πτηνοτροφεία δεν κινδυνεύουν, αφού τα παράθυρα έχουν σίτες και είναι ελεγχόμενο το περιβάλλον. Αυτά τα οποία εκτίθενται σε πιθανότητες κινδύνου είναι όσα βρίσκονται στην ύπαιθρο.

«Είναι και το ένα σημαντικό κομμάτι. Το 50% των κοτόπουλων που εκτρέφονται στην Κρήτη είναι οικόσιτα», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News