default-image

Νέος "κόφτης" στις εξετάσεις

Υγεία
Νέος "κόφτης" στις εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αυστηρά οικονομικά κριτήρια θα γίνονται πλέον οι εξετάσεις στα μικροβιολογικά εργαστήρια, αφού σύμφωνα με τον νέο τρόπο που όρισε η αρμόδια επιτροπή, δε θα έχει σημασία ποιες είναι οι εξετάσεις στις οποίες επιβάλλεται να υποβληθεί ένας ασθενής με βάση το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά πόσο αυτές στοιχίζουν.

Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει ήδη αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα που προειδοποιεί για ανεξέλεγκτες καταστάσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών που δε θα μπορούν πλέον να κάνουν όσες εξετάσεις πρέπει να κάνουν, αφού η παροχές υγείας τίθενται πλέον σε ένα ιδιότυπο καντάρι που θα έχει πλαφόν στην τιμή.

Στο εξής οι εξετάσεις που θα μπορούν να γράφονται από τους γιατρούς έχει να κάνει με το μέσο όρο της περσινής χρονιάς ανάλογα με την ειδικότητα και τον κωδικό της διάγνωσης.  

Μέχρι αυτό το σημείο και όχι περισσότερο από 20%, έχει τη δυνατότητα να γράψει ως εξετάσεις ο ενδοκρινολόγος φέτος, χωρίς να υπολογίζεται καν η ιδιαιτερότητα που μπορεί να εμφανίζει ένας ασθενής.

Οι γιατροί έχουν ήδη αντιδράσει με σφοδρότητα σε αυτή τη λογική μιλώντας ανοιχτά για λογιστικά κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται στην ιατρική και απειλούν άμεσα τους ασθενείς.

Ένας επιπλέον κίνδυνος όπως επισημάνθηκε, είναι η εξέλιξη αυτή να δημιουργήσει και σύγχυση στους ασθενείς, που προκειμένου να διαπιστώσουν ποια ειδικότητα γιατρού ανάλογα με το μέσο όρο, μπορεί να γράφει περισσότερες εξετάσεις να μπαίνουν σε διαδικασίες αναζήτησης, που πάντως ουσιαστική αντιμετώπιση στο πρόβλημα που θα έχουν, δε θα εξασφαλίζει, αφού η διαδικασία θα γίνεται και πιο χρονοβόρα και πιο κοστοβόρα.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News