Ειδήσεις

Κακοποίησε και εκτέλεσε εν ψυχρώ ζώο εξαιτίας... πουλερικών

Πρόκειται για μια φρικιαστική κακοποίηση ζώου, που έλαβε χώρα στην περιοχή Κεφάλα - Κοπανες Νέας Μύρτου Ιεράπετρας την 10η Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχει λογική και δεν το χωράει ο νους για του που μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος και ποια μπορεί να είναι η συμπεριφορά του απέναντι στα ζώα.

Είναι χαρακτηριστική και συνάμα φρικιαστική η περίπτωση ανθρώπου στην Ιεράπετρα που όχι μόνο εκτέλεσε εν ψυχρώ μπόξερ αλλά προηγήθηκε μία απίστευτη κακοποίηση του ζώου με χτυπήματα και τέλος θέλησε να ολοκληρώσει το σχέδιο του  προσπαθώντας να ξεφορτωθεί το ζώο τοποθετώντας το μέσα σε σακί και πετώντας το μακριά από τον τόπο του συμβάντος .

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το σκυλί του επιτέθηκε στον ίδιο και στις κότες του, γι' αυτό φοβήθηκε και το πυροβόλησε, ότι ο ίδιος λυπάται πολύ γιατί είναι φιλόζωος. Αγαπάει τα ζώα και φοβάται το αίμα, Καίτη κυνηγός κατέχων την καραμπίνα που χρησιμοποίησε.

Φρικιαστικές λεπτομέρειες θανάτωσης του ζώου

Μία υπόθεση κακοποίησης σκυλιού εκδικάστηκε ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Νεαπόλεως Λασιθίου, μετά από τρεις αναβολές. Πρόκειται για μια φρικιαστική κακοποίηση ζώου, που έλαβε χώρα στην περιοχή Κεφάλα - Κοπανες Νέας Μύρτου Ιεράπετρας την 10η Μαρτίου 2014.

Το άτυχο ζώο, ήταν ιδιόκτητο ημίαιμο (μπόξερ με κυνηγόσκυλο) μαύρου χρώματος, 1,5 έτους και 17 κιλών. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις και τη δικογραφία το σκυλί στριμώχτηκε σε περίκλειστη περιοχή, δίπλα σε θερμοκήπιο, χτυπήθηκε βάναυσα από το θύτη με αποτέλεσμα να του προκληθούν πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα στην αυχενική χώρα, ήτοι κατάγματα τριών αυχενικών σπονδύλων, διατομή των αυχενικών νεύρων στην έξοδο τους και διατομή του νωτιαίου μυελού κατά μήκους.

Όπως αναφέρει στο Facebook,  χαρακτηριστικά μέλος της Ζωόφιλης Δράσης: "Με Μπερέτα το εκτέλεσε, πυροβολώντας το τρεις φορές σχεδόν εξ επαφής, όπως απέδειξε συγκεντρωτήρας βλήματος που βρέθηκε μέσα στον κορμό του. Τα τρία βλήματα (δύο από την αριστερή κοιλία και ένα από τον αριστερό κόλπο), διαπέρασαν το κορμί του ζώου, προκαλώντας διαμπερή τραύματα, πλήρη καταστροφή της δερματικής επιφάνειας από την αριστερή πλευρά και πολτοποίηση των σωθικών του σκυλιού. Στο κορμί του ζώου βρέθηκαν πλήθος σκάγια, αλλά και το ένα από τα βλήματα, όλα τα ανωτέρω καταγράφονται στη νεκροψία του ζώου από το Τμήμα Κτηνιατρικής Λασιθίου, από την οποία προκύπτει ότι ένεκα των πυροβολισμών το σκυλί υπέστη:

*Απώλεια περικαρδίου

*Αιμορραγική διήθηση του καρδιακού μυός

*Απώλεια πνευμονικού ιστού του δεξιού πνεύμονα

*Εκτεταμένη ρήξη μεσοθωρακίου με αντίστοιχη απώλεια αορτής, κοίλης φλέβας και οισοφάγου

*Πολλαπλές ρήξεις διαφράγματος

*Πολτοποίηση ηπατικού ιστού

*Αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια, γι' αυτό και ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Τι δηλώνει από την πλευρά του ο κατηγορούμενος

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το σκυλί του επιτέθηκε στον ίδιο και στις κότες του, γι' αυτό φοβήθηκε και το πυροβόλησε, ότι ο ίδιος λυπάται πολύ γιατί είναι φιλόζωος. Αγαπάει τα ζώα και φοβάται το αίμα, Καίτη κυνηγός κατέχων την καραμπίνα που χρησιμοποίησε.

 Προσκόμισε δε στο δικαστήριο κάποιες φωτογραφίες με νεκρά κοτόπουλα, οι οποίες όμως δεν είχαν ημερομηνία και σαφώς δεν αποδείκνυαν τίποτα απολύτως, πέρα από μια απόπειρα παραπλάνησης του δικαστηρίου, καθόσον μάλιστα δεν είχαν προσκομιστεί ούτε κατά την κλίση του κατηγορούμενου στην προανάκριση, ούτε κατά την κατάθεση του απολογητικού υπομνήματος, περεταίρω ο κατηγορούμενος δεν κατόρθωσε να εξηγήσει πως ενώ ισχυρίζεται ότι το σκυλί του επιτέθηκε στο χωράφι του και είχε τρομοκρατηθεί, πυροβόλησε στο χωράφι τρίτου το ζώο, μακριά από το κοτέτσι του και μάλιστα εξ επαφής, ποιος κυνήγησε ποιον στην υπόθεση αυτή, ποιος επιτέθηκε σε ποιον και πως ο πανικοβλημένος φονιάς πλησιάζει σε ελάχιστη απόσταση ένα "λυσσασμένο σε υπερδιέγερση και σε κατάσταση παροξυσμού ζώο" (όπως είπε) για να το πυροβολήσει, ενώ τρέμει από φόβο και δεν μπορεί να βλέπει αίμα;

 Λογικά ερωτήματα χωρίς λογική απάντηση, τον κατηγορούμενο δε βοήθησε καθόλου η γραφική κατάθεση του μάρτυρα υπερασπίσεως θείου του, ο οποίος αφού μας περιέγραψε πόσες δεκάδες κότες έχανε κάθε μέρα κάθε μέλος της οικογένειας του κατηγορούμενου, κατέληξε στη χρησιμότητα και το ενδεδειγμένο της χρήσης όπλου σε τέτοιες περιπτώσεις!

Τι απεφάνθη τελικά η δικαιοσύνη

Δυστυχώς γι' αυτούς η εισαγγελέας έδρας και οι δικαστές είχαν άλλη άποψη, για τον καμπουροφόρο φονιά του σκυλιού που μετά την πράξη του προσπάθησε να εξαφανίσει το σκυλί, τοποθετώντας το μέσα σε ένα σακί και μεταφέροντάς το μακριά από το χώρο του συμβάντος, το τριμελές Πλημμελειοδικείο Νεαπόλεως αποφάσισε την ενοχή του, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό άμυνας και αίτημα ελαφρυντικών.

Η ενοχή του τιμωρήθηκε με 18+6=24 (κατά συγχώνευση 21) μήνες φυλάκιση με αναστολή και 5.000 ευρώ ποινική χρηματική ποινή κατά ονομαστική αξία και κατά πληρωμή στην εφορία ίση με 10.500 ευρώ. Η παράσταση πολιτικής αγωγής έγινε δεκτή, και επιδικάστηκε το ποσό των 44 ευρώ με επιφύλαξη, καθώς πλέον θα ακολουθήσει άσκηση αστικής αγωγής αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας.

Το δικαστήριο επικύρωσε την κατάσχεση της καραμπίνας του κατηγορούμενου και αποφάσισε τη δήμευση αυτής. Περαιτέρω όπως δηλώσαμε στον κατηγορούμενο μετά το τέλος της δίκης, η Ζωόφιλη Δράση περιμένει την καθαρογραφή της αποφάσεως για να επιμεληθεί την επιβολή της διοικητικής χρηματικής ποινής των 30.000 ευρώ από την Αστυνομία Ιεράπετρας στον καταδικασθέντα, ενώ και με την υποστήριξη των αστικών αγωγών που θα εισαχθούν στα δικαστήρια Ιεράπετρας"...

Αξίζει να σημειωθεί πως μάρτυρας κατηγορίας ήταν η ίδια η ιδιοκτήτρια του άτυχου ζώου, η οποία υπερέβει το φόβο και το νόμο της σιωπής των μικρών κοινωνιών.

φωτογραφία αρχείου

Σχόλια