default-image

Tι είπαν σε κοινή συνέντευξη Ομπάμα και Μέρκελ

Κόσμος
Tι είπαν σε κοινή συνέντευξη Ομπάμα και Μέρκελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινή συνέντευξη Μέρκελ και Ομπάμα στο Βερολίνο. Εξέφρασα την ελπίδα για μια ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι περισσότερο από τελωνειακές συμφωνίες» τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ στέλνοντας μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Αμερικής.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».

Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο, ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» συνέχισε η κυρία Μέρκελ και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή της:«Ευχαριστώ κ.πρόεδρε για μια υπέροχη συεργασία».

«Μου λείπουν τα oktoberfest» εξομολογήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Άγκελα Μέρκελ: «Δεν θα μπορούσα να έχω μια πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη σύμμαχο».

«Ευχαριστώ και τον γερμανικό λαό» πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα και επισήμανε τις κοινές αξίες όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου που όπως είπε συνδέουν τον αμερικανικό και τον γερμανικό λαό.

Φυσικά το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με το protothema.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News