Ειδήσεις

Κρήτη: Στα τυφλά η φιλοξενία προσφύγων

Στα τυφλά βαδίζει ουσιαστικά ο σχεδιασμός για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη. Η Συντονιστική Επιτροπή των δημάρχων ανέθεσε σήμερα στην Αναπτυξιακή ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ το συντονισμό για την κατάρτιση του σχεδίου που πρέπει να υποβληθεί στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με αστερίσκους όμως και αιρέσεις, καθώς ουσιαστικά παραμένει απόλυτα ρευστό το ενδεχόμενο της υλοποίησης του.

Αυτό εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης υπογραμμίζοντας πως το θέμα άφησε ανοικτό ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Μάλιστα ακόμη και η προαναγγελθείσα για τις 25 Νοεμβρίου κάθοδος του υπουργού μετανάστευσης στο νησί, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, μόλις μια εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο τετ α τετ με τους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ αλλά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης οι τοπικές αρχές προχωρούν κανονικά τις διαδικασίες ώστε να είναι σε ετοιμότητα όταν και αν δοθεί το πράσινο φως για τη μεταφορά των 2.000 προσφύγων στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ως συντονιστής των αντίστοιχων εταιριών Λασιθίου και Ρεθύμνου, αναλαμβάνει την κατάρτιση και υλοποίηση του σχεδίου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Στα Χανιά όμως δεν λειτουργεί αναπτυξιακή εταιρία και ο ΟΑΚ ο οποίος είχε αυτό το ρόλο δεν μπορεί να εμπλακεί στο προσφυγικό. Γι αυτό και σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε πως δεν αποκλείεται, παρά τις αντίθετες απόψεις να εμπλακεί Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια