default-image

Κρίση για τη δημόσια υγεία ο εθισμός σε αλκοόλ, ναρκωτικά

Υγεία
Κρίση για τη δημόσια υγεία ο εθισμός σε αλκοόλ, ναρκωτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εθισμός στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές οι οποίες καταγγέλλουν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική βοήθεια για τα καταστροφικά αυτά προβλήματα.

«Η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών αποτελεί μια από τις πιο επείγουσες κρίσεις δημόσιας υγείας της εποχής μας», εκτίμησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θέματα υγείας Βίβεκ Μέρφι, υπογραμμίζοντας ότι ο εθισμός αποτελεί μια χρόνια νόσο.

Σε έκθεσή του με τίτλο: «Αντιμετώπιση των εθισμών στην Αμερική: έκθεση του επικεφαλής γιατρού για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την υγεία», ο Μέρφι προσπαθεί «να αλλάξει τον τρόπο μετον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται την υπερβολική χρήση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών», εξηγεί.

«Ο εθισμός δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια χρόνια παθολογική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ιατρικό τρόπο και με την ίδια συμπόνια όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης», τονίζει.

Το 2015 περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έκαναν χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια είχαν εθιστεί, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Όμως μόνο ένας στους δέκα λαμβάνει θεραπεία.

Περισσότερο από το 40% όσων έχουν εθιστεί υποφέρουν επίσης και από ψυχικές ασθένειες, και από αυτούς λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν θεραπεία.

Στην έκθεση του Μέρφι επισημαίνεται επίσης ότι περισσότεροι από 66 εκατομμύρια ενήλικοι και έφηβοι, δηλαδή σχεδόν το 25% των αμερικανικού πληθυσμού, παραδέχονται ότι κατανάλωσαν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες.

Εκτός από τις καταστροφικές επιπτώσεις του εθισμού στις οικογένειες, εκτιμάται ότι μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κοστίζει 249 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην αμερικανική οικονομία. Η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών κοστίζει συνολικά 193 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Η κατάχρηση οπιούχων αναλγητικών που συνταγογραφούνται προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των Αμερικανών που τα καταχρώνται φτάνει τα 12,5 εκατομμύρια.

Εξάλλου έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1999 ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική χρήση αναλγητικών και ηρωίνης, φτάνοντας τους 78 καθημερινά.

Με την έκθεση αυτή ο Μέρφι ευελπιστεί να έχει τα ίδια οφέλη που είχε η έκθεση για τους κινδύνους του καπνίσματος πριν από πέντε χρόνια.

«Απευθύνω νέα έκκληση να δράσουμε ώστε να τερματίσουμε τον εθισμό που αποτελεί μια κρίση για τη δημόσια υγεία», καταλήγει ο Μέρφι, ο οποίος ζητεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έρευνα σχετικά με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανάρρωση από αυτή τη χρόνια νόσο, αλλά και για δημόσια προγράμματα προκειμένου να λάβουν βοήθεια όσοι πάσχουν από εθισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News