default-image

Κάψουλα απελευθερώνει το φάρμακο μέχρι και 2 εβδομάδες μετά

Υγεία
Κάψουλα απελευθερώνει το φάρμακο μέχρι και 2 εβδομάδες μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια υπερβολικά «βραδυφλεγή» κάψουλα, η οποία απελευθερώνει το φάρμακο πολύ αργά, έως και δύο εβδομάδες αφότου αυτή έχει βρεθεί στο στομάχι του ασθενούς.

Η νέα φαρμακευτική τεχνολογία προορίζεται να αντικαταστήσει τον τρόπο χορήγησης αρκετών φαρμάκων, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε διαδοχικές δόσεις για καιρό.

Η νέα μέθοδος ελπίζεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ελονοσία, η φυματίωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι νευροψυχικές διαταραχές, ο διαβήτης, το AIDS κ.α.

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί άρρωστοι στις ανεπτυγμένες χώρες κάνουν παρασπονδίες και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους όπως πρέπει, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 50%.

Αν όμως οι ασθενείς αρκεί να παίρνουν ένα φάρμακο ανά αραιά χρονικά διαστήματα, τότε η θεραπεία αρκετών ασθενειών θα γίνεται πιο σωστά.

Οι ερευνητές πολλών ειδικοτήτων (γιατροί, φαρμακολόγοι, βιοϊατρικοί μηχανικοί, χημικοί κ.α.) των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Μασαχουσέτης και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ του πρώτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

Έως σήμερα, τα περισσότερα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, δεν διαρκούν για πάνω από μια μέρα, καθώς εκτίθενται σε αντίξοες συνθήκες στο στομάχι και στα έντερα.

Εδώ και χρόνια οι γιατροί αναζητούν μια εναλλακτική λύση διαρκείας, ώστε ο ασθενής να μη χρειάζεται να παίρνει τα φάρμακά του σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια ανθεκτική κάψουλα, η οποία, όταν καταπίνεται, ανοίγει σε σχήμα αστερία και δεν χωρά για να φύγει από το στομάχι.

Αποτελείται από πολυμερές υλικό (πολυκαπρολακτόνη), που προστατεύει την περιεχόμενη φαρμακευτική ουσία και την απελευθερώνει με το...σταγονόμετρο.

Η κάψουλα-αστερίας αρχικά βρίσκεται ενσωματωμένη μέσα σε μια άλλη πιο μαλακή κάψουλα, που διαλύεται γρήγορα από τα οξέα του στομαχιού. Όμως η εσωτερική κάψουλα αντέχει για πολύ περισσότερο καιρό, έως δύο εβδομάδες, όπως έδειξαν τα πειράματα με χοίρους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα στην κάψουλα θα μπορούσε να τοποθετηθεί οποιοδήποτε φάρμακο, ενώ η αντοχή της είναι δυνατό να βελτιωθεί και άλλο, ώστε το φάρμακο να μένει στον οργανισμό για πάνω από ένα μήνα.

Η πρώτη δοκιμή της κάψουλας έγινε με το νέο φάρμακο ivermectin κατά της ελονοσίας. Για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση της νέας φαρμακευτικής τεχνολογίας έχει ιδρυθεί από τους ερευνητές η αμερικανική εταιρεία Lyndra, η οποία προγραμματίζει τις πρώτες κλινικές δοκιμές της κάψουλας σε ανθρώπους στα μέσα του 2017.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News