default-image

«Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα»

Απόψεις
«Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εβδομάδα τώρα στα δελτία ειδήσεων της Ελληνικής κεντρικής και περιφερειακής επικαιρότητας, κυριαρχεί η ίδια θεματολογία.Είναι η περίφημη ιστορική επίσκεψη του απερχόμενου πλανητάρχη, προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.Τηλεοπτικά βίντεο, φωτογραφίες παντού από πράκτορες και οχήματα ασφαλείας, σύγχρονα αμυντικά αντιτρομοκρατικά συστήματα και η θωρακισμένη λιμουζίνα, συνθέτουν την έντυπη ηλεκτρονική και τηλεοπτική «καταιγίδα» από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

 Ειδησιογράφοι και αμέτρητοι σχολιαστές γνωστοί και άγνωστοι «ξεφυτρώνουν» από παντού, όλοι γνώστες του περιεχομένου της επίσκεψης του προέδρου «βομβαρδίζοντας» θετικά ή αρνητικά την Ελληνική κοινή γνώμη.

 Μέσα σ' αυτό το κλίμα και λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του προέδρου Ομπάμα από την Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε συμπερασματικά, καταθέτοντας απλά τις κυριότερες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την αναφερόμενη επίσκεψή του.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκόσμιας αλλά και της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, οι πολίτες δικαιολογημένα ανακυκλώνουν νοσταλγικά παλαιότερες εποχές σε μια ιστορική συζήτηση για τους μεγάλους πολιτικούς του παρελθόντος και το πώς αυτοί θα αντιμετώπιζαν σήμερα τις τεράστιες σημερινές προκλήσεις.

Σ' αυτή την επίσκεψη, οι Έλληνες διαπίστωσαν ποια είναι η διαφορά ενός ηγέτη από άλλους σημερινούς πολιτικούς που κατέχουν κορυφαία αξιώματα.

Διαπιστώθηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ξεχωρίζει έχοντας την ικανότητα να γοητεύει το ακροατήριο που απευθύνεται, περιγράφοντας με απλά κατανοητά λόγια τις σκέψεις του και το όραμά του. Με σοβαρότητα, απλότητα και ταπεινότητα χωρίς αλαζονεία, ηγέτη υπερδύναμης και με ειλικρινείς διαθέσεις, στάθηκε ίσος προς ίσον δίπλα στους Έλληνες αρχηγούς, επιδεικνύοντας τυπικά αισθήματα συμπαράστασης και απόλυτο σεβασμό για την ιστορία αυτού του τόπου.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να δώσει μια πολιτική - οικονομική και κοινωνική ανάλυση για τα φαινόμενα λαϊκισμού που βιώνουν οι  άνθρωποι στον κόσμο αλλά και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας απλές ελάχιστες λέξεις.

«Οι πολίτες συχνά αναζητούν την αλλαγή, χωρίς να είναι σίγουροι τι είδους αλλαγή επιθυμούν. Θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα πιστεύοντας ότι μπορεί να έλθει κάτι καλύτερο…»

Ο Ομπάμα προσπάθησε να δικαιολογήσει το φαινόμενο Τράμπ που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών και να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Καυτηρίασε ανάλογα φαινόμενα στην Ευρώπη αναφερόμενος σε πολιτικούς που υπηρετούν τον λαϊκισμό και βρίσκονται στον προθάλαμο της εξουσίας.

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Αμερικής για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική χωρίς ελάφρυνση του χρέους.

Από τη μια μεριά προτείνει ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη μεταρρυθμίσεις όπως και το ΔΝΤ, ενώ ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει ότι τον τελευταίο λόγο για το χρέος έχουν οι δανειστές Ευρωπαίοι εταίροι.

Σε κάθε περίπτωση τα λόγια του Αμερικανού προέδρου είναι καλά και χρήσιμα και οι συμβουλές του ευπρόσδεκτες. Η επίσκεψή του αποτελεί τιμή και ενισχύει την ελπίδα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές στη νέα οικονομική διαπραγμάτευση που έρχεται, όμως εκείνος είναι πλέον απερχόμενος πρόεδρος και αντικειμενικά περιορίζονται οι δυνατότητες παρέμβασής του στα Ελληνικά ζητήματα. Τελικό συμπέρασμα είναι ότι η επίσκεψη του Ομπάμα έχει μυθοποιηθεί από την κυβέρνηση, όμως η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος εξετέλεσε με επιτυχία το προσωπικό αλλά και το εθνικό του χρέος: Να εκπληρώσει την επιθυμία του για μια ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα για να πατήσει τα ιερά χώματα της Ακρόπολης και παράλληλα να τον ακούσουν λέγοντας τις μαγικές λέξεις ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, που με αγωνία περίμεναν οι Έλληνες…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News