default-image

Αναστασιάδης: Τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον

Κόσμος
Αναστασιάδης: Τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέραν των βημάτων προόδου που σημειώνονται κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπάρχουν ακόμα διαφορές: «Τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε τις «ευγνώμονες ευχαριστίες» του προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά κύριο λόγο «γιατί ήμασταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Μοnt Pelerin, αλλά και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό, να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές. Αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της αθέτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως, ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε με τη στήριξη της Ελλάδας, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, οι οποίοι - επαναλαμβάνω - δεν είναι άλλοι, παρά η εξεύρεση μιας λύσης που να δημιουργεί ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό. Και έχουμε επιτύχει, θα πρέπει να πω, σε μεγάλο βαθμό τη διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων και για τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και για τη μία και μόνη κυριαρχία και για τη μια και μόνη ιθαγένεια, όπως επίσης και τη διασφάλιση των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: Της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας, άσκησης επαγγέλματος» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι πέραν των βημάτων προόδου, υπάρχουν ακόμα διαφορές και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον».

«Έχοντας τούτα κατά νου και μέσα από τη στενή μας συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση, προκειμένου να καταλήξουμε, το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση, αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοήθηση, έτσι ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται» τόνισε ο κ Αναστασιάδης, εκφράζοντας ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του «για το άριστον της συνεργασίας, και την αμέριστη συμπαράσταση που νιώθω έντονα...Και χθες ήταν ίσως, μία δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης, μέσα από τις επαφές ποθυ είχατε με τον Πρόεδρο Ομπάμα" συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτή την πορεία θα επιτύχουμε και να διασώσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και να δώσουμε καλύτερες ημέρες για τον κυπριακό λαό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News