Ειδήσεις

Πως επηρεάζει το αλκοόλ τη σεξουαλική λειτουργία;

Το αλκοόλ προωθεί την επιθυμία αλλά μας παίρνει την απόδοση» έγραψε ο Σαίξπηρ, περιγράφοντας πολύ συνοπτικά τις επιδράσεις του αλκοόλ στη σεξουαλική λειτουργία.

Το αλκοόλ προωθεί την επιθυμία αλλά μας παίρνει την απόδοση» έγραψε ο Σαίξπηρ, περιγράφοντας πολύ συνοπτικά τις επιδράσεις του αλκοόλ στη σεξουαλική λειτουργία.

Μετά από ένα με δύο ποτά το άτομο μπορεί να έχει λιγότερες αναστολές για μια σεξουαλική επαφή και για άλλες συμπεριφορές που πιθανόν να μην πραγματοποιούσε σε κατάσταση νηφαλιότητας.

Πράγματι, έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα στους νεαρούς φοιτητές, ότι σε κάποιες περιστάσεις πίνουν πολύ περισσότερο από ότι συνηθίζουν ώστε να έχουν λιγότερες αναστολές για μια ενδεχόμενη σεξουαλική επαφή.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ευοδωτικά αποτελέσματα που φαίνεται να έχει η μικρή χρήση αλκοόλ στη σεξουαλική λειτουργία είναι πολύ πιο εμφανή στις γυναίκες.

Αν και φαινομενικά παράδοξο, λόγω της μικρότερης ανοχής των γυναικών στο αλκοόλ, το εύρημα αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι κατά κύριο λόγο οι γυναίκες έχουν κοινωνικά περισσότερες αναστολές και λιγότερες προσδοκίες από την σεξουαλική επαφή σε σύγκριση με τους άντρες.

Η μικρή δόση αλκοόλ λειτουργεί αγχολυτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να δράσει ευοδωτικά στην σεξουαλική επαφή.

Αποδυναμώνει τις ψυχολογικές μας άμυνες και τις ηθικές αναστολές μας, που εμποδίζουν την συγκέντρωση, την ευχαρίστηση και την ηδονή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την διέγερση και τον οργασμό.

Στον άντρα οι επιδράσεις μικρής ποσότητας αλκοόλ αφορούν κυρίως στον χρόνο της εκσπερμάτισης που συνήθως τον καθυστερεί.

Από την άλλη μεριά, η κατάχρηση αλκοόλ, που αυτό ορίζεται σε περιεκτικότητα στο αίμα πάνω από το 40%, ή η παρατεταμένη χρήση του, έχουν αρνητικά αποτελέσματα σε όλες τις φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα. Πολύ συχνά μπορεί να υπάρχει εγκεφαλική επιθυμία για σεξουαλική εμπλοκή, αλλά το σώμα αδυνατεί, «το μεν πνεύμα πρόθυμο η δε σάρκα ασθενεί».

Έτσι δεν είναι σπάνια τα περιστατικά όπου για παράδειγμα μετά από κατάχρηση αλκοόλ σε νυχτερινή έξοδο, το ανδρόγυνο επιστρέφει έχοντας έντονα φαντασιωσικά σεξουαλικά σενάρια και ο άντρας αδυνατεί να αποκτήσει στύση ενώ η γυναίκα έχει ελλιπής κολπική εφύγρανση και απουσία οργασμού.

H μακροχρόνια χρήση και κατάχρηση αλκοόλ σχεδόν πάντα οδηγεί σε σεξουαλικά προβλήματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες εξαρτησιογόνες ουσίες, τις περισσότερες φορές οι αρνητικές του επιδράσεις είναι μη αναστρέψιμες εξαιτίας μόνιμης βλάβης στη λειτουργία του συκωτιού.

Πηγή: mustonline.gr

Σχόλια