default-image

Η ανάπτυξη λύση και στο δημογραφικό πρόβλημα

Κρήτη
Η ανάπτυξη λύση και στο δημογραφικό πρόβλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο αν αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα, υπάρχει ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τόνισε από το Ρέθυμνο, ο Διονύσης Μπαλούρδος, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Όπως εξήγησε στην ημερίδα για την οικογένεια σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, η Ελλάδα αρκετές φορές κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στη γήρανση του πληθυσμού με 120 ηλικιωμένους ανά 100 παιδιά στον πληθυσμό της, όπως και το 18% του συνολικού πληθυσμού να αποτελείται από ηλικιωμένους.

Από το 1970 και μετά δε γεννούν πλέον οι γυναίκες στην Ελλάδα 2,1 παιδιά κατά μέσο όρο, όπως είναι το φυσιολογικό μέσο, αλλά έχουμε πέσει ως χώρα στη λεγόμενη παγίδα της γονιμότητας με 1,5 παιδιά κατά μέσο όρο, ενώ τα χρόνια της κρίσης βυθιστήκαμε στα χαμηλότερα της χαμηλής γονιμότητας με 1,3 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, κατάσταση δύσκολα ανατρέψιμη.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία κρατούν τα αρνητικά σκήπτρα στην Ευρώπη των 28 αναφορικά με την παιδική φτώχεια την οποία βιώνουν 700 χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα καθημερινά.

Η επιστημονική κοινότητα που έδωσε το "παρών", αναγνώρισε στην Περιφέρεια Κρήτης ότι έχει τον πιο ενεργητικό προγραμματισμό για την προστασία της οικογένειας, όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Αμίτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο ΤΕΙ Αθήνας.

Ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σκιαγράφησε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού, αναφέροντας ότι πλέον το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα δεν αυξάνεται όσο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας μέχρι το ιατρικό προσωπικό και οι πολίτες να συνεργάζονται σε ικανοποιητικό βαθμό για την πρόληψη των νοσημάτων.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News