default-image

Ομπάμα: Ξέρω τι θυσίες έκαναν οι Έλληνες

Ελλάδα
Ομπάμα: Ξέρω τι θυσίες έκαναν οι Έλληνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού"Σταύρος Νιάρχος" βρέθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα  όπου και παραχώρησε ομιλία στον τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στην Ελλάδα.

Με «γεια σας» και «καλησπέρα» ξεκίνησε την ομιλία στο ίδρυμα Νιάρχος ο Αμερικανός Πρόεδρος που εξαρχής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ελλάδας "οδηγώντας" το ακροατήριο να ξεσπάσει σε θερμά χειροκροτήματα, κυρίως όταν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους.

"Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... "

Κατά την  ομιλία του ο κ. Ομπάμα ανέφερε:

 Ήθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα . Έμαθα για τη φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω τον Παρθενώνα, αλλα κυρίως για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα έχει προσφέρει η χώρα σας ανά τους αιώνες. Έπρεπε να δω την Ακρόπολη αλλά έπρεπε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκιδίδη.Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νεα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος.

Μίλησε για τον  Αντετοκούμπο -  Αναφορά σε Ηρόδοτο και Θουκυδίδη

"Ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, . Μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν. Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια και την πίστη ότι εχουμε ελεύθερη βούληση. Εδω ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος (πάλι στα ελληνικά.) Οι αμερικανοί ευγνωμωνούν τους έλληνες και πολλοί ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Συνταγμα για όλους του πολίτες. Κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να ψηφίσει με την ανάταση της χειρός. Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες για να μπορούν όλοι να τους δουν. Βέβαια υπήρχε και ο εξοστρακισμός, αλλά μέσα στις χιλιετηρίδες υπήρχαν και άλλες μορφές πολιτευμάτων. Κάποιοι μας είπαν ότι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα όμως μπορώ να πω οτι μετά από 8 χρόνια στην προεδρία κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Αυό που πιστεύω είναι ότι η ζωή δια της αξιοπρέπειας, η επιθυμία να έχει κάποιος τον έλεγχο της δικής του ζωής να είναι μέλος μια ευρυτερης κοινότητας αυτά είναι παγκόσμια. είναι κάτι που καιει σε κάθε παγκόσμια καρδια. Γι αυτο κάποτε ένας έλληνας ιερέας σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης."

Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαχειριστουν την δημοκρατία στο 100%. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια της διακυβέρνησης ανα τους αιώνες. Υπήρχε ένα πιστεύω ότι λόγω φυλετικής καταγωγής κάποιοι ήταν ανώτεροι. Αυτά ήταν και τα κύρια θέματα πολέμων. Ομως η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Ο μεγάλος διαφωτισμός έγινε εδώ. Οι μεγάλοι ποροπάτορες του έθνους βάσισαν την δημοκρατία μας στην ελληνική δημοκρατία.

Αναφορά στον ISIS

Η δημοκρατία μάς έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους φονταμενταλιστές.Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οργανώσεις όπως το ISIS.Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες - Τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού, παρά στην Ελλάδα . Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της . Χρειάζεται συλλογική απάντηση  .Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος. Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι θεσμοί είναι ατελείς, μπορεί να είναι αργοί .Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί εξ ορισμού οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς .Σε μια πολυφυλετική κοινωνία, όπως οι ΗΠΑ, η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίεργη ιστορία .Ωστόσο είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική.Εδώ, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, διατρανώνουμε για άλλη μια φορά τις ιδέες και θεσμούς επί των οποίων εδράζεται ο βίος μας: ελευθερία έκφρασης, ελευθεροτυπία, ελευθερία στα θρησκευτικά «πιστεύω», το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός εξουσιών.

Για τον Τράμπ

Έχουμε πολλές και μεγάλες διαφορές με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, αλλά η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο . Θα κάνουμε ό,τι μπορουμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση.

"Όταν ανέλαβα καθήκοντα, ήταν η χειρότερη εποχή"

Η ανισότητα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις .Είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της οικονομικής μας πολιτικής. O κόσμος ξέρει ότι η οικονομία μας γίνεται «ο θάνατός σου, η ζωή μου» .Ο κόσμος αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο και αντιδρά - Όταν ανέλαβα καθήκοντα, ήταν η χειρότερη εποχή, με μια μεγάλη ύφεση . Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, περάσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις . Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποφύγουμε μια νέα κρίση.

"Γνώριζα τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες"

Εδώ στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων - Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ένα μιγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων - Φυσικά ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις ή τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες, εγώ όμως γνώριζα τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες - Η επίσκεψή μου αποσκοπούσε και στο να καταδείξω στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ τον Αλ. Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κάνει για την ανάκαμψη της χώρας. - Θα συνεχίσω να τονίζω προς τους πιστωτές της Ελλάδας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να έχει η Ελλάδα ξανά μια βιώσιμη οικονομία.Στο ΔΝΤ τονίζουν ότι είναι κλειδί το ζήτημα του χρέους για να ανακάμψει η Ελλάδα. Εχουν δίκιο.Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέλλον - Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για θέσεις εργασίας, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Η Ε.Ε. παραμένει ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία - Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις είναι για να ικανοποιούν τους πολίτες -όχι αντιστρόφως

Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο - Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα - Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα.-Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη, όχι του Προέδρου ή του Πρωθυπουργού - Οι πολίτες του κόσμου είναι που θα στρέψουν την ιστορία προς τη δικαιοσύνη - Πάντοτε οι πολίτες θα αποφασίζουν το είδος της χώρας που θα είμαστε στο μέλλον - Η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύονται από τον δήμο.

Λέγοντας «Ζήτω η Ελλάς» έκλεισε την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΝΕΑΚRITI.GR ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν , σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ότι φέρεται ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος να  έγραψε μόνος του τον λόγο του  και να θέλει να... θυμίζει την ιστορική στιγμή του «Είμαι Βερολινέζος» που εκστόμισε τον Ιούνιο του 1963 στο Βερολίνο ο Τζον Κένεντι.

Ο Κ.Ομπάμα νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και εν συνεχεία στο Μουσείο όπου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του ενώ υπήρξε και καθυστέρηση στην εκεί παραμονή του με αποτέλεσμα να πάει πίσω το πρόγραμμα του .

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :  Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Την πριβέ ξενάγηση του κ. Ομπάμα  στο Μουσείο  έκανε  ο διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής.Ενώ να σημειωθει ότι ενώ κατά την ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ο Μπαράκ Ομπάμα φορούσε σπορ ρούχα, στο Μουσείο της Ακρόπολης επέλεξε να φορέσει κοστούμι!

Πηγή:  iefimerida.gr- naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News