Ειδήσεις

Ομπάμα στο δείπνο στο Προεδρικό: Καλησπέρα, στην υγειά σας

Επίσημο δείπνο απόψε, Τρίτη , από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στο προεδρικό μέγαρο .

Με το καλησπέρα για μία ακόμη φορά στα Ελληνικά, ξεκίνησε την ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο και  την ολοκλήρωσε με τη φράση "Στην υγειά σας ".

Ομπάμα: Είμαστε ευγνόμωνες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ. Η φιλοξενία σας δεν είναι έκπληξη. Σήμερα έχουμε σίγουρα αισθανθεί την ευεργεσία.Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα.Θέλω να κλείσω με ένα γράμμα το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα της. Έλληνας πατριώτης έγραψε ότι οι αρετές είναι ίδιες με των Αμερικανών, σας θεωρούμε φίλους.  Στις αρετές και τις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μίας μακράς θάλασσας, «στην υγειά σας».

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

"Κύριε Πρόεδρε σας υποδέχομαι ως πρόεδρο των ΗΠΑ που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας", ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Επίσης μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: "Πρώτον, εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων. Θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις όλων εκείνων των θεσμών που στην παγκοσμιοποίηση στερούνται οποιασδήποτε δημοκρατικής αναγνώρισης.Δεύτερον, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η Ε.Ε. Τρίτον,  ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα. Έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τοναντιμετωπίζουμε με όρους δικαιοσύνης, αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ελπίζω ότι η δική σας έκκληση θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τις συνειδήσεις. Η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του ικέτη και παραμένουμε πιστοί. Για να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη τρομοκρατία. Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία. Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Το συνειδητοποιήσατε εγκαίρως. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι για να τελειώσει η χειρότερη πληγή.. Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Πάρτε μαζί σας και την Ελλάδα σε αυτό σας το οδοιπορικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού σας κάνω ένα συμβολικό δώρο, σας προσφέρουμε την «κρυφή Ελλάδα» ως δώρο - όπως είχε πει ο Μαλρό «όλοι οι άνθρωποι στη Δύση κουβαλάμε μία κρυφή Ελλάδα στην καρδιά μας. Να μεταφέρετε στον αμερικανικό λαό τις ευχές για ευημερία και πρόοδο »

Συγκεκριμένα, στο δείπνο παραβρέθηκαν  130 άτομα, εκ των οποίων οι 40 - 50 είναι μέλη της αμερικανικής αποστολής και οι υπόλοιποι Έλληνες.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΥΤΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ..ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΟΥ

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και φυσικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει δώσει το παρών είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, το δείπνο θα είναι άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν έχει συνοδεύσει τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο στο ταξίδι του.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Από υπουργούς παρευρίσκονται οι:

Εξωτερκών: Νίκος Κοτζιάς,

Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Επικρατείας: Δημήτρης Τζανακόπουλος,

Πολιτισμού: Λυδία Κονιόρδου και

Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά

Οικονομίας: Δημήτρης Παπαδημητρίου

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με το πρωτόκολλο έχουν κληθεί οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας, Κ. Στεφανόπουλος).

Να σημειωθεί ότι δεν έχει προσκληθεί κανείς βουλευτής, ούτε πρώην Πρωθυπουργοί, τελικώς, ενώ το μενού στο Προεδρικό περιλαμβάνει γαρίδες, σφυρίδα και λευκό κρασί.

iefimerida- naftemporiki

Σχόλια