Ειδήσεις

Καπετανάκειο: Οργή για τα 8 χρόνια υποσχέσεων (photos)

Στους δρόμους βγήκαν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Καπετανάκειου, εξαιτίας των τραγικών καθυστερήσεων αναφορικά με την ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου.

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Καπετανάκειο προς την Περιφέρεια και το Δήμο, με το σχολείο σήμερα να παραμένει κλειστό.

Αίτημα είναι να ξεπεραστεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο και να επανεκκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Νέα Κρήτη»:

Οκτώ χρόνια πριν, και με την υπόσχεση πως σε ένα έτος θα είναι έτοιμο το σχολείο, ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού κτηρίου του Καπετανάκειου. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, πάνω από 800 μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε παράγκες, δίπλα στο ερειπωμένο γιαπί.

Υπάρχουν δύο φουρνιές μαθητών που από την Α' γυμνασίου μέχρι την αποφοίτησή τους, στη Γ' λυκείου, δεν έχουν κάνει μάθημα σε σχολείο που να μην είναι... γιαπί!

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, θα διοργανωθεί την Τρίτη, πορεία διαμαρτυρίας από το Καπετανάκειο προς την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου.

Οι γονείς δηλώνουν αγανακτισμένοι, αγανακτισμένοι είναι όμως και οι εκπαιδευτικοί. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρία Ρηγάκη για το θέμα:

«Είναι μια ντροπή για όλους η υπόθεση του Καπετανάκειου και κυρίως για τους αρμόδιους, που το έχουν αφήσει να σέρνεται επί οκτώ χρόνια. Μέχρι σήμερα τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο, κανείς απ' όλους όμως δεν έχει ζητήσει ένα συγνώμη για την πολυετή ταλαιπωρία 800 μαθητών και δεκάδων καθηγητών. Μιλάμε για την απόλυτη κοροϊδία, που έχει κακοφορμίσει πια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το πράγμα. Πρόκειται για μια θολή κατάσταση, που πλέον προσβάλλει τον άνθρωπο».

Στο ιστορικό διδακτήριο στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο και το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου. Οκτώ χρόνια τώρα, το μάθημα γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Πέρα από το λειτουργικό θέμα, πέρα από το αισθητικό, τίθεται από τους γονείς και θέμα ασφάλειας.

Όπως έχουν καταγγείλει, πέρυσι ο αέρας «σήκωσε» μια λαμαρίνα από την περίφραξη και από θαύμα δε χτύπησε κάποιο παιδί.

Σύμφωνα με την καταγγελία: «Πάνω από 800 μαθητές και εκπαιδευτικοί στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά που έχουν μείνει για προαύλιο, δίπλα στο ερειπωμένο γιαπί, πλάι στις λαμαρίνες περίφραξης, μέσα στη σκόνη, με καθημερινό κίνδυνο για το χειρότερο ατύχημα. Από τύχη πέρυσι στην κακοκαιρία ιπτάμενη λαμαρίνα δε χτύπησε κάποιους».

Εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων απαιτείται λύση «εδώ και τώρα»: «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε: Κάθε άλλη αναβολή θα τη θεωρήσουμε ως έλλειψη πολιτικής βούλησης για να λυθεί το πρόβλημα. Η ζωή και το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορούν να περιμένουν», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια