Ειδήσεις

Ελάτε στη θέση Ατόμων με Αναπηρία

“Έλα στη θέση μου” είναι ο τίτλος των ιδιαίτερων δράσεων που για πρώτη φορά πραγματοποιούνται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου.

"Έλα στη θέση μου" είναι ο τίτλος των ιδιαίτερων δράσεων που για πρώτη φορά πραγματοποιούνται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, αρχικά, διοργανώνει συναυλία με τους "ΙΑΜΑ", το συγκρότημα του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον κινηματογράφο "Αστόρια".

Η συναυλία έχει τον τίτλο "Πολύχρωμο σκοτάδι" και οι προσκεκλημένοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κάτι διαφορετικό. Να την απολαύσουν - αν θέλουν φυσικά - με... κλειστά μάτια..! Η τιμή εισιτηρίου είναι 5 ευρώ συμβολικά και τα έσοδα θα διατεθούν στην αγορά αθλητικού εξοπλισμού του Σωματείου ΑμεΑ "Τάλως".

Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην αγορά ποδηλάτων και διαφόρων άλλων αθλητικών ειδών που έχουν ανάγκη τα μέλη του Σωματείου, ώστε να βγουν από τα σπίτια τους, να κυκλοφορήσουν άφοβα στο δρόμο και να αποκτήσουν την εξωστρέφεια και την αυτοπεποίθηση που ενδεχομένως να τους λείπει - με την έμφαση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτής της κίνησης να δίνεται στους νέους αθλητές ΑμεΑ, που ενδεχομένως να κρύβουν κάποιο ταλέντο το οποίο ακόμα δεν έχουν αποκαλύψει.

«Το συγκρότημα "ΙΑΜΑ" του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης απαρτίζεται από γιατρούς. Στόχος μας μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία του Ηρακλείου, δίνοντας το μήνυμα της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης.

»Σε αυτό το πλαίσιο, και επειδή πιστεύουμε ότι ανάμεσά μας υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στη θέση των οποίων πρέπει να έρθουμε για να αντιληφθούμε πόσο δυνατοί άνθρωποι είναι, επιβάλλεται να δώσουμε πρώτοι εμείς το μήνυμα της συνοχής και της βοήθειας», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που οργανώνονται.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της πρώτης εκδήλωσης είναι ότι όποιος θέλει μπορεί να την παρακολουθήσει με τα μάτια κλειστά, κρατώντας είτε τη μάσκα ή το μαντίλι του (αν και στο χώρο της συναυλίας θα μοιράζονται μάσκες στον κόσμο).

Και αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Βαβουρανάκης, γίνεται για να έρθει όποιος παρακολουθήσει τη συναυλία στη θέση του ατόμου με αναπηρία, ώστε να αντιληφθεί πώς είναι το συναίσθημα όταν κάποια από τις αισθήσεις δε λειτουργεί κανονικά.

Εν συνεχεία, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της δεύτερης εκδήλωσης που οργανώνεται, προσκαλεί όλους τους πολίτες να γνωρίσουν τους ανθρώπους με αναπηρία, και ακόμα να κάνουν χειρήλατο (ποδήλατο παραπληγικών), να ανέβουν στο tandem (διπλό ποδήλατο), ή ακόμα να δουν και να παίξουν μπάσκετ με τις μπασκέτες και τα καλάθια του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) Ηρακλείου, χρησιμοποιώντας - εάν το επιθυμούν - αναπηρικό αμαξίδιο.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνουν επίσης επιδείξεις δεξιοτεχνίας από τα μέλη του Σωματείου ΑμεΑ "Τάλως" και τον προπονητή τους και ομοσπονδιακό τεχνικό ΑμεΑ, κ. Γιώργο Βαρβεράκη, ενώ αναμένεται οι επιδόσεις των αθλητών και αθλητριών του Σωματείου να ξεπεράσουν για άλλη μια φορά κάθε προσδοκία.

Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα της ΕΠΕ και με τη χορηγία του Δήμου Ηρακλείου, του ΣΥΦΑΚ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι ο Όμιλος της "ΚΡΗΤΗ TV".

Απώτερος σκοπός, ωστόσο, των εκδηλώσεων είναι να περάσει στον κόσμο το μήνυμα του σεβασμού απέναντι στα ΑμεΑ. Και φυσικά να καταλάβουμε ότι δεν απέχει πολύ το να βρεθεί ο καθένας μας στη θέση αυτών των ανθρώπων, αφού αρκεί μόνο μια ατυχής στιγμή για να αλλάξει τη ζωή μας.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή Οργανισμό, στις 3 Δεκεμβρίου 1982, του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια