default-image

Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα το εκπτωτικό δεκαήμερο

Κρήτη
Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα το εκπτωτικό δεκαήμερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των επαγγελματιών και των εμπόρων της Ιεράπετρας να προσελκύσουν τους καταναλωτές, με μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων ακόμα και στα ποιοτικά εμπορεύματα, το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοέμβρη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καταγράφοντας πτώση -5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εκπτωτικό δεκαήμερο.

Φέτος, στα ήδη γνωστά προβλήματα της γενικευμένης υποκατανάλωσης, της μειωμένης αγοραστικής δύναμης της πλειονότητας των εργαζομένων, της έλλειψης ρευστότητας λόγω των περιορισμών των capital controls, της αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και της κακής ψυχολογίας του κόσμου για το αβέβαιο μέλλον, ανασταλτικό ρόλο έπαιξε και η παρατεταμένη καλοκαιρία, με τις υψηλές θερμοκρασίες να μην επιτρέπουν στους καταναλωτές να αναζητήσουν χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια.

«Το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων έκλεισε για την αγορά της Ιεράπετρας καταγράφοντας μικρή πτώση στον τζίρο των καταστημάτων γύρω στο -5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εκπτωτικό δεκαήμερο.

Οι μέτριες αποδόσεις των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περασμένης περιόδου και οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές της ντομάτας στο ξεκίνημα της νέας σεζόν, η φοροκαταιγίδα, που έχει "στεγνώσει" και τις τελευταίες οικονομίες της μέσης οικογένειας, και οι μειωμένες αποδόσεις του τουριστικού τομέα παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων, σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμη στο Νότο του νομού Λασιθίου, δε δημιούργησαν τις ιδανικές προϋποθέσεις για να κινηθεί η αγορά όσο θα ήθελαν οι έμποροι της Ιεράπετρας.

Επειδή λοιπόν οι καταναλωτές ανέστειλαν για λίγο αργότερα τις αγορές των χειμερινών ειδών που χρειάζονται, εκτιμώ ότι θα πάμε καλύτερα κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων που πλησιάζουν», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Πάντα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες η κίνηση είναι υποτονική στην Ιεράπετρα, ενώ κάτι αρχίζει να κινείται μόλις οι αγρότες εισπράξουν την προκαταβολή των επιδοτήσεών τους.

«Φέτος δεν κινήθηκε όπως θα θέλαμε η αγορά ακόμα και μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης των επιδοτήσεων, γιατί ο κόσμος έσπευσε με αυτά τα χρήματα να τακτοποιήσει άλλες υποχρεώσεις. Αυτήν την περίοδο δεν κυκλοφορεί ρευστό στην αγορά.

Τα αγροτικά νοικοκυριά, που κινούν την οικονομική ζωή της Ιεράπετρας, δεν έχουν εισπράξει ακόμη ούτε από το λάδι νέας εσοδείας, ούτε από τα κηπευτικά, και για το λόγο αυτό αφήνουν τις εποχικές αγορές τους σε ρούχα και παπούτσια για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, που συνεχίζουν να ισχύουν, και η αδυναμία των τραπεζών για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις οδηγούν τον επιχειρηματικό κόσμο στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του και στην αναστολή κάθε επενδυτικού σχεδίου.

Με όλα αυτά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να παράξουν πλούτο και να δώσουν νέες θέσεις εργασίες, μέσα από τις οποίες θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Με διαλυμένες τις επιχειρήσεις, το κράτος δε θα μπορεί να εισπράξει και τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν να είναι προβληματικά. Πάγιο αίτημά μας είναι ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, για να μην υποχρεώνεται ο επαγγελματίας να ψάχνει στα δεκαήμερα των εκπτώσεων και των προσφορών, για να πάρει κάποια ανάσα επιβίωσης», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Μανόλη Παπαδάκη, αν και διαπιστώθηκε μια σχετική υποτονικότητα κατά τη διάρκεια του εκπτωτικού δεκαημέρου στην ένδυση και την υπόδηση, λίγο καλύτερα ήταν τα πράγματα στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News