Ειδήσεις

Εκλογές Μηχανικών: Ποιοι διεκδικούν την ψήφο

Μια σημαντική όσο και σκληρή εκλογική μάχη προμηνύεται την ερχόμενη Κυριακή στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, σε μια ομολογουμένως κρίσιμη συγκυρία για τον τοπικό κλάδο των μηχανικών, που έχει δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια.

Μια σημαντική όσο και σκληρή εκλογική μάχη προμηνύεται την ερχόμενη Κυριακή στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, σε μια ομολογουμένως κρίσιμη συγκυρία για τον τοπικό κλάδο των μηχανικών, που έχει δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια.

Το ενδιαφέρον είναι στο... κόκκινο ενόψει της εκλογικής μάχης, στην οποία θα αναμετρηθούν 5 συνολικά συνδυασμοί, εκ των οποίων οι τρεις, οι λεγόμενες μεγάλες παρατάξεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ, δηλαδή οι "Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης" (ΑΜΑΚ), "Αγωνιστική Προοδευτική Συνεργασία Μηχανικών" (AΠΡΟΣΥΜΗ) και "Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών" (ΔΚΜ), κατεβάζουν πλήρη, δυνατά από πλευράς σύνθεσης και ονομάτων ψηφοδέλτια.

Το ενδιαφέρον μάλιστα επικεντρώνεται ένα παραπάνω στη ΔΚΜ. Και αυτό γιατί η υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. παράταξη για πρώτη φορά θα κατεβάσει ένα πλήρες και πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο, συμμετέχοντας με άλλες αξιώσεις και προσδοκίες πλέον στην εκλογική μάχη...

Στο ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών" δεσπόζει έντονα το στοιχείο της ανανέωσης και της "φρεσκάδας". Αρκετά νέα πρόσωπα συμμετέχουν, επίσης, στα ψηφοδέλτια τόσο της "Αγωνιστικής Προοδευτικής Συνεργασίας Μηχανικών", όπως έχει μετεξελιχθεί η παράταξη του απερχόμενου προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννη Χαρωνίτη, όσο και της παράταξης των "Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης".

Λίγες ημέρες λοιπόν πριν τη μεγάλη μάχη, η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε σε εκπροσώπους των τριών μεγάλων παρατάξεων, με λίγο παραπάνω βάρος στην παράταξη της ΔΚΜ, η οποία κεντρίζει ένα παραπάνω το ενδιαφέρον λόγω διαφορετικής πλέον δυναμικής σε σχέση με το παρελθόν.

Οι ίδιοι μας μίλησαν και έστειλαν μέσω της εφημερίδας τα δικά τους μηνύματα στους συναδέλφους τους ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός-επικεφαλής ΔΚΜ

Δυναμική

«Οι εκλογές του ΤΕΕ την επόμενη Κυριακή έρχονται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον κλάδο των μηχανικών. Γι' αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν την παράταξη της ΔΚΜ, που σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει με ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο στην ανατολική Κρήτη. Έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο και όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και σε επίπεδο προσώπων. Το ψηφοδέλτιό μας συνδυάζει εμπειρία με ανανέωση και φρεσκάδα. Έχουμε πολύ αξιόλογα, παλιά αλλά και νέα στελέχη, που δίνουν, αν θέλετε, και μια άλλη δυναμική, έναν άλλο "αέρα"...».

Γιώργος Αγαπάκης, αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός-υποψήφιος ΔΚΜ

Στοίχημα

«Ενόψει της νέας θητείας, της νέας περιόδου στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, ως μηχανικοί, θεωρώ, καλούμαστε να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους.

Ο πρώτος, να αλλάξει το σημερινό παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο. Θα πρέπει π.χ. ο πρόεδρος να εκλέγεται άμεσα και όχι έμμεσα.

Ο δεύτερος, να καταφέρουμε να επιτελέσουμε έναν πιο δυναμικό, παρεμβατικό, ενεργό ρόλο, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας στην προώθηση των έργων της ανατολικής Κρήτης. Ο τρίτος, να επιτύχουμε τη σωστή οργάνωση του ασφαλιστικού με ορθολογικό τρόπο. Το μεγάλο στοίχημα, εν κατακλείδι, είναι να καταφέρει να παίξει το ΤΕΕ/ΤΑΚ τον ενεργό ρόλο που όλοι θέλουμε».

Αλέξανδρος Καμπουράκης, αρχιτέκτων μηχανικός-υποψήφιος ΔΚΜ

Ανάπτυξη

«Με την οικονομία στο "ναδίρ", την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, την απουσία οικονομικής στήριξης από τους τραπεζικούς οργανισμούς, τον κατασκευαστικό τομέα ανύπαρκτο, τα δημόσια έργα στον "πάγο", σε μια περίοδο των "ισχνών αγελάδων", οι εκλογές των μηχανικών έρχονται σαν ένα χρονικό σημείο καμπής για τη χώρα. Η ΔΚΜ, η μοναδική παράταξη μηχανικών η οποία δεσμεύεται να δουλέψει με σκοπό την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της χώρας, στους τομείς όπως στο άνοιγμα του ΕΣΠΑ, στην εξωστρέφεια και τη διασύνδεση Ελλήνων μηχανικών με χώρες του εξωτερικού για έργα, στην επιτάχυνση των εν ενεργεία μεγάλων έργων, στην επίσπευση των πολεοδομικών μελετών και στην ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων»...

Μιχάλης Γολοβάνης, πολιτικός μηχανικός-υποψήφιος ΔΚΜ

Δυνατή μάχη

«Αναμένεται μια δυνατή μάχη, καθώς όλες οι παρατάξεις κατεβαίνουν ενισχυμένες σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση στο ΤΕΕ/ΤΑΚ. Πολύ περισσότερο η ΔΚΜ. Για πρώτη φορά η παράταξή μας κατεβάζει τόσο πολυμελές, δυνατό ψηφοδέλτιο. Το οφείλει στις διαχρονικές θέσεις και σταθερές της παράταξής μας απέναντι στην Κρήτη, που έχουν ως γνώμονα την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την άνοδο δυναμικής του νησιού και την προώθηση των αναγκαίων έργων υποδομών. Ανάπτυξη, πρόοδο με ρεαλιστική προσέγγιση υλοποίησης των έργων, μέσα από ρεαλιστικά χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ένα παραγωγικό πλαίσιο σωστό, που θα σέβεται το περιβάλλον της Κρήτης».

Μιχάλης Χωραφάς, πολιτικός μηχανικός-υποψήφιος ΔΚΜ  

Τρεις άξονες

«Η φιλοσοφία μας είναι γνωστή και αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες της κοινωνίας. Η παράταξη της ΔΚΜ. έχει ως βασική αρχή τη δράση γύρω από τρεις άξονες:

1. Την ανάπτυξη της ανατολικής Κρήτης και την αύξηση της απασχόλησης μέσω της μη "δαιμονοποίησης" των ιδιωτικών επενδύσεων και της προώθησης εκείνων των δημόσιων έργων με τη μέγιστη ανταποδοτικότητα στον τόπο.

2. Την παρουσία με τεκμηριωμένες απόψεις σε όλα τα νομοσχέδια και τις διατάξεις που μας αφορούν, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, αντί να ζητούμε να αποσυρθούν.

3. Την εξωστρέφεια του ΤΕΕ και τη συνεισφορά στην κοινωνία και στους συναδέλφους (ενημερώσεις, ημερίδες, κ.λπ.)».

Γιάννης Αναγνώστου, πολιτικός μηχανικός-υποψήφιος ΑΠΡΟΣΥΜΗ

Επιβράβευση

«Χρειαζόμαστε ένα ΤΕΕ που να στηρίζει όλες τις ειδικότητες των μηχανικών, καθώς και τους νέους μηχανικούς της ανατολικής Κρήτης. Ρίχνουμε μέσω του ψηφοδελτίου μας το βάρος εκεί. Στο ψηφοδέλτιό μας εκπροσωπούνται τόσο οι περισσότερες ειδικότητες μηχανικών, όσο, στην πλειοψηφία του, οι νέοι μηχανικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πιστεύουμε, ελπίζουμε οι συνάδελφοί μας μηχανικοί στην ανατολική Κρήτη να αναγνωρίσουν τη δουλειά, την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει και να επιβραβεύσουν, προσερχόμενοι στην κάλπη την Κυριακή, τη δυναμική μας αυτή, αλλά και τη συνέπειά μας, τα τελευταία χρόνια, στο "τιμόνι" του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αναδεικνύοντάς μας σε πρώτη δύναμη».

Μαρία Σίτη, αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός-υποψήφια ΑΠΡΟΣΥΜΗ

Όραμα

«Δεν ξέρω αν είναι... πάλι οι πιο κρίσιμες εκλογές για τους μηχανικούς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας εντείνονται συνεχώς. Οξύνονται ολοένα και παραπάνω με την πάροδο του χρόνου, με κορυφή το ασφαλιστικό και την υλοποίηση των μνημονιακών απαιτήσεων στα εργασιακά μας.

Πώς βρεθήκαμε όμως "μπλεγμένοι" στην εκλογική μάχη της Κυριακής; Μας έπεισαν δυναμικές προσωπικότητες του χώρου, ήδη από την προηγούμενη 3ετία, πως το ΤΕΕ μπορεί να έχει ένα άλλο... όραμα! Πως μπορεί, δηλαδή, ως σύμβουλος και όργανο για μηχανικούς-πολίτες και όχι μόνο ως ένας συνδικαλιστικός μηχανισμός».

Γιάννης Κλάδος, πολιτικός μηχανικός-υποψήφιος ΑΜΑΚ

Στήριξη

«Προσωπικά θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα ειδικά προς τους νέους μηχανικούς να συμμετάσχουν στην κρίσιμη αυτή εκλογική διαδικασία και μάχη. Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις εκλογές είναι απαραίτητη. Ιδίως όμως οι νέοι συνάδελφοι θα πρέπει να έρθουν, να στηρίξουν την ΑΜΑΚ, να στηρίξουν την προσπάθεια να σπάσουν οι παλιές αγκυλώσεις και τα κομματικά στεγανά εντός του ΤΕΕ, που σήμερα, λόγω ακριβώς αυτής της νοοτροπίας και των κομματικών στεγανών, φαίνεται απαξιωμένο στα μάτια πολλών νέων συναδέλφων. Χρειάζεται - αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθούμε - ένας διαρκής αγώνας, εντός και εκτός Επιμελητηρίου, για να αλλάξει το σημερινό σκηνικό στον κλάδο μας».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια