default-image

Έπεσαν στις δέκα οι καταλήψεις στην Κρήτη

Κρήτη
Έπεσαν στις δέκα οι καταλήψεις στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μόλις 10 σχολεία της Κρήτης να τελούν υπό κατάληψη ξεκίνησε τη Δευτέρα η νέα εβδομάδα. Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις είχαμε σε τρία σχολεία του νομού Ηρακλείου (Γυμνάσιο Πύργου, 1ο και 5ο ΕΠΑ.Λ.), 2 του νομού Λασιθίου (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Σητείας) και 5 του νομού Χανίων (2ο και 3ο Λύκεια Χανίων, Λύκειο Σφακίων και ΕΠΑ.Λ. Χανίων).

Όλα αυτά τη στιγμή που την προηγούμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησαν πανελλαδικά οι καταλήψεις, μόνο στο νομό Ηρακλείου είχε μπει λουκέτο σε 40 σχολεία. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις, θυμίζουμε, είχαν αρχίσει χωρίς γενικές συνελεύσεις, μέσω των κοινωνικών δικτύων και με "συντονιστές" μαθητές της Αττικής. Τα αιτήματά τους υιοθετήθηκαν και από μαθητές της Κρήτης, που δε θέλουν να εφαρμοστεί το διετές λύκειο, που τάσσονται κατά της παραπαιδείας και που ζητούν αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές διεκδικούν:

* «Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.

* Να γίνει τώρα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.

* Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του λυκείου».

Ας σημειωθεί ότι χρόνο με το χρόνο οι συνέπειες της ηθικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει την κοινωνία "μπαίνουν" ολοένα και περισσότερο μέσα στα σχολεία. Σ' αυτά έχει μεταφερθεί η δυσάρεστη ατμόσφαιρα που ζουν πολλά παιδιά με οικογενειακές εντάσεις, εργασιακή ανασφάλεια και οικονομικά προβλήματα.

Οι έφηβοι με την, ούτως ή άλλως, ευαίσθητη ψυχοσύνθεση έχουν επηρεαστεί πολύ απ' όλα αυτά. Βλέπουν πως όσο κι αν προσπαθήσουν, μετά από κόπους, θυσίες, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, απομένουν με δύο επιλογές: Μετανάστευση, ανεργία ή πολλή δουλειά για λίγα ψίχουλα στη χώρα τους...

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News