Ειδήσεις

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στη Γαλλική πρεσβεία

Η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ανέλαβε σήμερα, με προκήρυξή που «ανέβηκε» σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα, που σημειώθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2016, στη γαλλική πρεσβεία, στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της Αθήνας (απέναντι από τη Βουλή).

Ωστόσο, δύο ανακρίβειες που περιλαμβάνονται στο κείμενο προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά στην Αντιτρομοκρατική. Η πρώτη ανακρίβεια αφορά την ημερομηνία της επίθεσης στη γαλλική πρεσβεία και η δεύτερη την ημερομηνία του χτυπήματος με καλάσνικοφ στη μεξικάνικη πρεσβεία. Για μεν την πρεσβεία της Γαλλίας αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε στις 9 Οκτωβρίου -αντί του σωστού που είναι η 10η Νοεμβρίου- για δε τη μεξικάνικη, αναφέρεται ότι το χτύπημα έγινε στις 31 Αυγούστου, αντί της 31ης Ιουλίου.

Η οργάνωση με την προκήρυξη αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη για τους πυροβολισμούς κατά του κτιρίου της μεξικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στις 31 Ιουλίου του 2016, ενώ κατά το παρελθόν έχει την ευθύνη για πυροβολισμούς με καλάσνικοφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στις 25 Μαΐου 2014 -στις ευρωεκλογές.

Η θρασύτατη επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, που πραγματοποιήθηκε από δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, θεωρήθηκε σύμφωνα με το protothema.gr ότι ήταν επίδειξη δύναμης από τους τρομοκράτες, ενώ σημερινή ανάληψη ευθύνης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω και της χρονικής συγκυρίας, καθώς σε λίγες ώρες αναμένεται η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαρά Ομπάμα, στην Αθήνα.

Η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, εξάλλου, ήταν και που ανάγκασε τόσο την ΕΛ.ΑΣ όσο και τους Αμερικανούς πράκτορες να αλλάξουν τον αρχικό σχεδιασμό του προέδρου των ΗΠΑ να μιλήσει στην Πνύκα.

Παράλληλα, σε μια πρώτη «ανάγνωση» της προκήρυξης, φαίνεται ότι οι τρομοκράτες επιχειρούν να δώσουν ιδεολογικό στίγμα στη δράση τους (σ.σ. όπως έκανε και η 17Ν), ενώ το κείμενο σε πολλά σημεία έχει λάθη και δείχνει να αποτελεί «συρραφή» άλλων κειμένων από το Διαδίκτυο. Αναφέρουν, επίσης,  ότι χτύπησαν τη μεξικανική πρεσβεία μία εβδομάδα μετά την επέτειο (σ.σ. την 20ή) του θανάτου του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου.

Ωστόσο, το χτύπημα έγινε στις 31 Ιουλίου 2016, πράγματι μια εβδομάδα μετά την επέτειο θανάτου του Χριστόφορου Μαρίνου (είχε βρεθεί νεκρός στις 23 Ιουλίου του 1996), αλλά στην προκήρυξη αναφέρεται ότι το χτύπημα στην πρεσβεία έγινε στις 31 Αυγούστου.

"Κάθε στέλεχος του κρατικού μηχανισμού έχει ευθύνη"

Μεταξύ άλλων στην προκήρυξη αναφέρουν:

Τους τελευταίους μήνες εντείνεται η πρακτική του απροκάλυπτου βασανισμού καταπιεσμένων και αγωνιστών (νεαροί Ρομά στο ΑΤ Κουκακίου, νεαροί μετανάστες από μια αυτοοργανωμένη δομή στέγασης στο ΑΤ Ομονοίας, πολιτική καταστολή σε Κομοτηνή και Αγρίνιο, εισβολή και συλλήψεις στην αυτοοργανωμένη γειτονιά των Προσφυγικών Λ.Αλεξάνδρας, δολοφονία του πρώην κρατούμενου μετανάστη Pellumb Marnikollaj στο ΑΤ Πατησίων). Επιπλέον επανέρχεται στο προσκήνιο, με πολλά πρόσφατα επεισόδια η απροκάλυπτη συνεργασία μπάτσων και φασιστών. Η κρατική και παρακρατική τρομοκρατία εντάσονται πάντα σ'έναν ενιαίο κρατικό σχεδιασμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιπλέον ευκολία στην επιστράτευση όλων των αντιδραστικών μηχανισμών. Παριστάνοντας ακόμα ότι είναι ένα εξωσυστημικό κόμμα, παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές ευθύνες του. Εμείς λέμε, το κουτόχορτο τελείωσε. Το δηλώσαμε όταν επιτεθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας στο νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ:

«Κάθε στέλεχος του κρατικού μηχανισμού έχει προσωπική ευθύνη για τα εγκλήματα της εξουσίας. Αυτοί που καταπιέζουν τους εργαζόμενους. Αυτοί που χτυπάνε τους κοινωνικούς αγώνες. Τα όργανα που φυλάνε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι των μηχανισμών καταστολής. Οι βουλευτές που ψηφίζουν τα νέα μέτρα για τις φυλακές και ο πρόεδρος του καθεστώτος που θα βάλει την υπογραφή του. Το ταξικό κίνημα έχει τη δύναμη να τιμωρήσει τους προστάτες της αστικής τάξης έναν έναν όπως τους αξίζει.

Σχόλια