default-image

Φωτορεπορτάζ από το σούπερ Φεγγάρι

Κρήτη
Φωτορεπορτάζ από το σούπερ Φεγγάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλη τη χώρα οι ρομαντικοί ή απλά όσοι ήθελαν να θαυμάσουν ένα σπάνιο φαινόμενο ,παρατήρησαν την υπέρλαμπρη Σελήνη. Το πιο λαμπερό φεγγάρι των τελευταίων δεκαετιών προσέφερε την ιδανική ευκαιρία για βόλτα και άφησε τους πάντες άφωνους.

Ιδανικό σημείο όπως πάντα ο Παρθενώνας με φόντο το σούπερ φεγγάρι.

Και στο Ναύπλιο η εικόνα ήταν εκθαμβωτική.

Η μεγαλύτερη πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πανσέληνο των τελευταίων 70 ετών. Τελευταία φορά που η ανθρωπότητα είδε αυτό το φαινόμενο ήταν το 1948, ενώ η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα είναι και πάλι τόσο κοντά στην γη, θα είναι τον Νοέμβριο του 2034.

Η Σελήνη πλησίασε στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι φάνηκε ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948. Η σούπερ πανσέληνος έφτασε στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο) εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως η σημερινή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News