default-image

"Ελάτε να σας δείξουμε τι βλέπουμε στο μικροσκόπιο"

Κρήτη
"Ελάτε να σας δείξουμε τι βλέπουμε στο μικροσκόπιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής και με σύνθημα "ελάτε να σας δείξουμε τι βλέπουμε στο μικροσκόπιο" η Ελληνική Εταιρία Παθολογικής Ανατομικής καλεί τους πολίτες και στην Κρήτη, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου να επισκεφθούν τους Παθολογοανατόμους, στα εργαστήρια που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής, απευθυνόμαστε στο κοινό για να τονίσουμε το ζωτικό ρόλο του Παθολογοανατόμου στην ιατρική φροντίδα όλων μας. Η Παθολογική Ανατομική ανήκει στις "εργαστηριακές ειδικότητες", στην πραγματικότητα όμως είναι κλινικο-εργαστηριακή.

Οι περισσότεροι ασθενείς στο Νοσοκομείο δεν γνωρίζουν και δεν συναντούν τον Παθολογοανατόμο, ο οποίος όμως συνεργάζεται στενά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρέχοντάς τους όχι μόνο τη διάγνωση, αλλά και πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Η μεγάλη πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής στην κατανόηση της παθογένεσης και στη θεραπεία των  νόσων  οφείλεται  και  στη  διεθνή  ιατρική  κοινότητα  των Παθολογοανατόμων, πέντε από τους οποίους έχουν βραβευτεί με το βραβείο NOBEL.

Αναλυτικότερα, ο Παθολογοανατόμος είναι ο γιατρός που ασχολείται με όλες τις βασικές πτυχές της νόσου, από το πώς αναπτύσσεται ως τη διάγνωση και τον προσδιορισμό  διαφόρων  επιμέρους  χαρακτηριστικών  της  (βαρύτητα, ευαισθησία και ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία).

Ο Παθολογοανατόμος εξετάζει στην αρχή με γυμνό μάτι και στη συνέχεια με το μικροσκόπιο όργανα, ιστούς και κύτταρα ασθενών, και καταλήγει σε διάγνωση. Τα ιστικά υλικά που εξετάζει ο Παθολογανατόμος μπορεί να είναι βιοψίες (μικρά τεμαχίδια ιστού) ή χειρουργικά παρασκευάσματα (μετά από εκτομή ιστού ή οργάνου που πάσχει). Ακόμη κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, με την ταχεία βιοψία, δίνει στον χειρουργό άμεση απάντηση για την παρουσία ή όχι κακοήθειας, αλλά και για την έκταση αυτής. Με βάση αυτή τη διάγνωση του Παθολογοανατόμου λαμβάνεται διεγχειρητικά θεραπευτική απόφαση και επιλέγεται το κατάλληλο είδος χειρουργικής αντιμετώπισης.

Επιπλέον ο Παθολογοανατόμος έχει στην αρμοδιότητά του τον προσδιορισμό δεικτών / χαρακτηριστικών επιθετικότητας της νόσου, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδείκτες) που προβλέπουν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κάθε ασθενούς σε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή (σύγχρονη "εξατομικευμένη θεραπεία").

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι ο Παθολογοανατόμος έχει πολύπλευρη συμμετοχή στην  όλη  αντιμετώπιση  της  νόσου.  Αναλύει  τα  ευρήματα  του  υλικού  πουεξετάζει, τα συνδυάζει μεταξύ τους, όπως και με άλλα κλινικο-εργαστηριακά ευρήματα, και έτσι καταλήγει στη λεγόμενη τελική διάγνωση, στην οποία βασίζεται η τελική θεραπευτική απόφαση. Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από τα παραπάνω, ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Παθολογοανατόμου στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόγνωση και την πρόβλεψη της ανταπόκρισης σε συγκεκριμένη θεραπεία.

Η κοινότητα των Παθολογοανατόμων χαρακτηρίζεται, κατά κανόνα, από αφοσίωση στη φροντίδα του ασθενούς. Ωστόσο σήμερα, παρά τη μακροχρόνια και με εξοντωτικούς ρυθμούς προσφορά μας στην υγεία, θέματα όπως η αποχώρηση πολλών συναδέλφων με συνταξιοδότηση, χωρίς την αναπλήρωση των κενών θέσεων, η μετανάστευση μεγάλου αριθμού συναδέλφων, η μηδενική σχεδόν λίστα αναμονής για ειδίκευση, ο διορισμός ελάχιστων επικουρικών γιατρών, έχουν οδηγήσει τα εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής σε οριακή κατάσταση λειτουργίας.

Ζητάμε από τους αρμόδιους την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για να συνεχίσουμε να επιτελούμε την αποστολή μας, ιδιαίτερα σήμερα, μια εποχή που   χαρακτηρίζεται   από   την   ανάγκη   για   λεπτομερείς,   εμπεριστατωμένεςδιαγνώσεις με παροχή λύσεων στη θεραπεία.

Με  αφορμή  την  Παγκόσμια  Ημέρα  Παθολογικής  Ανατομικής,  που  είναι  η Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, προσκαλούμε όλους να έλθετε και να γνωρίσετε από κοντά τους Παθολογοανατόμους, στα εργαστήριά μας. Να μάθετε τι κάνουμε. Να δείτε τι βλέπουμε στο μικροσκόπιο.

Ελάτε να σας ξεναγήσουμε στα Εργαστήριά μας, να σας δείξουμε μικροσκοπικές εικόνες, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις και να λύσουμε τις απορίες σας.

Τα Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ και μπορείτε να επισκεφτείτε στις 16 Νοεμβρίου είναι τα παρακάτω:

 Α ΤΤΙΚΗ

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Άγιος Σάββας" Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ιπποκράτειο"

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ε.Ε.Σ." Γενικό Νοσοκομείο Αττικής "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ" Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας "Θριάσιο"

Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά "Τζάνειο" Γενική Κλινική "Ιασώ"

Νοσοκομείο "Υγεία"

 ΘΕΣ ΣΑ Λ ΟΝ ΙΚΗ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Θεαγένειο" Γενικό Νοσοομείο Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος"

Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Άγιος Παύλος"

Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γ. Παπανικολάου" "Ιστοδιερευνητική" Θεσσαλονίκη "Μικροδιαγνωστική" Θεσσαλονίκη

 ΠΑ ΤΡΑ

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών       

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων "Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση" Ιωάννινα

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας

Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

 ΚΡΗΤΗ

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου "Βενιζέλειο - Πανάνειο"

 ΧΙΟΣ

Γενικό Νοσοκομείο Χίου

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Α. Μπατιστάτου

Ε. Ν. Σταθόπουλος

Γενική Γραμματέας

Κ. Πατσιαούρα

Υπεύθυνη Οικονομικών

Γ. Καφίρη

Ειδική Γραμματέας

Π. Αραπαντώνη-Δαδιώτη

Α. Ζήζη

Ε. Πατσέα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News