default-image

Ποια είναι τα επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης;

Ελλάδα
Ποια είναι τα επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το τοπίο στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει άρδην, με κάποια επαγγέλματα να έχουν «μέλλον» και με κάποια άλλα να έχουν ήδη ξεχαστεί, ενώ έχουν εμφανιστεί και τα λεγόμενα… «επαγγέλματα» της ανεργίας.

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο πλαίσιο εργασίας του πανευρωπαϊκού μοντέλου για τη διάγνωση των αναγκών στην αγορά εργασίας, οι τομείς στους οποίους αναμένεται η μεγαλύτερη θετική μεταβολή για τη δεκαετία 2015 - 2025 σε ό,τι αφορά την απασχόληση στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι οι εξής:

Μεσιτικές υπηρεσίες - real estate, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, όπως πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, στέγαση, υπηρεσίες τροφίμων και εστίαση, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, χονδρικό και λιανικό εμπόριο και διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Αναφορικά με τη σημερινή εικόνα της απασχόλησης στη χώρα μας, η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%), προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) και η έλλειψη διαθέσιμων υποψηφίων ή η απουσία υποψηφίων (11%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Για όγδοη συνεχή χρονιά οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα του «Προσωπικού Υπηρεσιών IT», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2015. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News