Ειδήσεις

Ποινές σχεδόν 200 χρόνια στους "ληστές με τα καλάσνικοφ"

Ένοχους έκρινε το δικαστήριο τους δύο βασικούς κατηγορούμενους για τις περισσότερες από τις πράξεις.Ενστάσεις από την υπεράσπιση.

Βαρύτατες ποινές επιφύλασσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στους βασικούς κατηγορούμενους στη δίκη για τις ληστείες που είχαν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου από το 2012 έως το 2015, επιβάλλοντάς τους δεκάδες χρόνια κάθειρξης: Στον 34χρονο Αρμένιο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 105 ετών και 6 μηνών, ενώ ο 30χρονος συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκε σε συνολική κάθειρξη 89 ετών και 5 μηνών.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εκτιτέα ποινή κάθειρξης τόσο για τον 34χρονο, όσο και για τον συγκατηγορούμενό του είναι τα 25 έτη. Με λίγα λόγια, η ποινή κάθειρξης που θα εκτίσουν στην πράξη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 25 χρόνια.

Ποινές

Και οι δυο κατηγορούμενοι «γλίτωσαν» την κατηγορία περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό συνέβη καθώς το Δικαστήριο μετέτρεψε την εν λόγω κατηγορία κατ' ορθό νομικό χαρακτηρισμό σε σύσταση συμμορίας, επιβάλλοντας για τη συγκεκριμένη πράξη ποινή φυλάκισης 3 ετών στον κάθε έναν από τους φερόμενους ληστές.

Εξάλλου, η Έδρα έκρινε ένοχο τον 34χρονο Αρμένιο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των επτά ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν βρεθεί ενώπιον των φερόμενων ληστών τον Ιούνιο του 2015, έξω από το κοσμηματοπωλείο του ξενοδοχείου Creta Maris στη Χερσόνησο. Από την πλευρά του, ο 30χρονος Κρητικός κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Στο μεταξύ και οι δύο κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι και για την πράξη της αρπαγής, η οποία σχετίζεται με την ομηρία του υπαλλήλου του κοσμηματοπωλείου του ξενοδοχείου στη Χερσόνησο, κατά τη ληστεία που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2015.

Αναφορικά με τις ληστείες που φέρονται να διέπραξαν οι δύο κατηγορούμενοι, ο 34χρονος Αρμένιος κρίθηκε ένοχος για έξι ληστείες, αλλά και για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε άλλη μια ληστεία. Επίσης κηρύχθηκε ένοχος για την απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο της οδού Κονδυλάκη, ενώ αθωώθηκε για την απόπειρα ληστείας κοσμηματοπωλείου στο Γάζι.

Για την τελευταία πράξη αθωώθηκε και ο 30χρονος Κρητικός, ο οποίος ωστόσο καταδικάστηκε για συνολικά πέντε ληστείες και μια απόπειρα ληστείας. Εξάλλου, ο 30χρονος κηρύχθηκε ένοχος και για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε μια ληστεία. Τέλος, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ληστείας που του αποδίδονταν και φέρεται να έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2012.

Σημειώνεται ότι στην πολύκροτη δίκη, εκτός από τον 34χρονο και τον 30χρονο, ήταν κατηγορούμενο και τρίτο άτομο. Πρόκειται για μια αλλοδαπή γυναίκα η οποία καταδικάστηκε για την πλημμεληματική πράξη της υπόθαλψης εγκληματία σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Ενστάσεις από την υπεράσπιση

Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 30χρονου που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 89 ετών και 5 μηνών, Αλεξάνδρα Σπανάκη ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου. Παρ' όλα αυτά, η δικηγόρος Ηρακλείου θεωρεί ότι το Δικαστήριο «έσφαλε ως προς την παραδοχή κάποιων πραγματικών περιστατικών για πράξεις που αμφισβητήθηκαν σφόδρα» από τον εντολέα της. «Κατά τα λοιπά, ασκήθηκε ήδη έφεση από τον εντολέα μου προκειμένου να κριθεί σε δεύτερο βαθμό τόσο από πλευράς νομικών, όσο κι από πλευράς πραγματικών ισχυρισμών» συμπλήρωσε η κ. Σπανάκη.

Στη "Νέα Κρήτη" μίλησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου Αρμένιου, Γιώργος Στειακάκης. Ο κ. Στειακάκης έκανε λόγο για αναμενόμενη ποινή στο πλαίσιο πάντα "της βαρύτητας της συγκεκριμένης υπόθεσης". "Για πρωτόδικο δικαστήριο, η ποινή ήταν στα πλαίσια που περιμέναμε" ανέφερε με νόημα ο κ. Στειακάκης ο οποίος επεσήμανε ότι ο εντολέας του άσκησε ήδη έφεση. "Στο Εφετείο και η λογική και η ψυχολογία είναι τελείως διαφορετική. Εκεί θεωρώ ότι μεγάλο μέρος των εφέσεων θα γίνουν δεκτές" δήλωσε ο δικηγόρος του 34χρονου, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια που θα γίνει στο Εφετείο από την υπεράσπιση, θα είναι "κυρίως για λόγους ηθικούς καθώς έγιναν δεκτές κάποιες πράξεις όπως είναι οι απόπειρες κατά των αστυνομικών οι οποίες ουδόλως αποδείχθηκαν".

ΡεπορτάζΝικόλας Αγγελίνος

Σχόλια