Ειδήσεις

Κίνδυνος θάνατος για τους πολίτες με την "παρακμή" (photos)

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα κτήρια του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, στη λεωφόρο Δικαιοσύνης. Παρακμή στην "καρδιά" της πόλης, κίνδυνος για τους πολίτες.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα κτήρια του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, στη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Σκουριασμένα σίδερα, ετοιμόρροπα μπαλκόνια, ξεχαρβαλωμένα παράθυρα και σπασμένα τζάμια συνθέτουν - μεταξύ άλλων - το σκηνικό της απόλυτης παρακμής για δύο από τα πλέον ιστορικά κτίσματα της πόλης, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ασφάλεια τόσο αυτών που εισέρχονται σε αυτά, όσο και εκείνων που απλά περνούν απ' έξω...

Την ύπαρξη των εν λόγω κινδύνων επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης, ο οποίος κρούει - και ενόψει του χειμώνα - τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

«Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμοδίων, η κατάσταση στο Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο παραμένει ως έχει», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Ροζάκης, σπεύδοντας να εκφράσει την αγωνία του «για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς έρχεται χειμώνας και ενδέχεται να υπάρξουν κίνδυνοι για τους ίδιους τους πολίτες».

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Ροζάκης, πριν από λίγους μήνες μετέβησαν στο Ηράκλειο άνθρωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες κατασκευής και συντήρησης όλων των δημόσιων κτηρίων της χώρας ("Κτηριακές Υποδομές Α.Ε."). Αφού προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες έρευνες και μετρήσεις τόσο στο Πρωτοδικείο, όσο και στο Ειρηνοδικείο, αποφάνθηκαν ότι αμφότερα τα κτήρια χρήζουν επιδιορθωτικών παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, διαπιστώθηκε ότι ναι μεν δεν υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη μια σειρά βελτιωτικών εργασιών.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, πριν το καλοκαίρι υπήρξε δέσμευση για έναρξη των εργασιών μέσα στον Οκτώβριο του 2016.

Στην εν λόγω δέσμευση συμπεριλαμβανόταν, σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, και η κατασκευή ανελκυστήρα για ΑμεΑ στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Και αυτή η εξαγγελία όμως, όπως και αναρίθμητες ακόμη δεσμεύσεις που χάνονται στα βάθη των περασμένων ετών, αποδείχτηκε φρούδα.

Όπως μας είπε ο κ. Ροζάκης, στην αρχή του Οκτωβρίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος της εταιρείας, το οποίο του μετέφερε ότι υπάρχουν κάποια κωλύματα και ότι θα μιλούσαν ξανά εντός του μηνός. Κάτι τέτοιο, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΗ, δε συνέβη...

Όσον αφορά στην ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, η υπόθεση του οποίου κινδυνεύει πλέον να γίνει... ανέκδοτο, δεν υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις.

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ροζάκης, ακόμη αναμένεται η διυπουργική απόφαση για έγκριση της υπαγωγής των κτηρίων σε ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια