Ειδήσεις

Κρήτη: Υπουργικές αφίξεις με άλλη ιδιότητα ο Π.Κουρουμπλής

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, το συνέδριο για την κυκλική οικονομία

Συχνός επισκέπτης της Κρήτης, αποδεικνύεται πλέον ο κ. Κουρουμπλής που βρίσκεται σήμερα στο Ηράκλειο αλλά υπηρετώντας άλλον υπουργικό θώκο, καθώς μετά τον ανασχηματισμό των προηγούμενων ημερών ο κ Παναγιώτης Κουρουμπλής αποχώρησε από το υπουργείο Εσωτερικών και κατέχει πλέον τα ηνία του Υπουργείου  Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Έτσι λοιπόν παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας, στο Ηράκλειο το συνέδριο για την κυκλική οικονομία με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Κυκλική Οικονομία, Εδαφική Συνοχή, Νησιωτικότητα", παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ' όλη τη χώρα στο  επίκεντρο με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο τίθεται το ζήτημα της δικτύωσης των νησιώτικων χωρών και γενικότερα των περιφερειών των νησιώτικων περιοχών της Μεσογείου.

Το συνέδριο, που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο "Galaxy", με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, έχει ως στόχο τη συνεργασία των νησιωτικών κρατών, αλλά και των νησιωτικών περιφερειών της λεκάνης της Μεσογείου σ' ένα ενιαίο μέτωπο, το οποίο θα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - τη διερεύνηση των κοινών αναγκών και την υιοθέτηση επιτυχημένων πρακτικών, καθώς και την απλοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και τη διεκδίκηση σημαντικών χρηματοδοτήσεων σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της κυκλικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η διακήρυξη για την Κυκλική Οικονομία και την ίδρυση "Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας", η οποία θα υπογραφεί απ' όλους τους εμπλεκόμενους, στο κλείσιμο του συνεδρίου. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω οργανισμός θα έχει ως έδρα την Κρήτη.

Εξάλλου, σήμερα θα βρίσκονται στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Περιβάλλοντος της Κομισιόν, Joanna Drake, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα γίνουν παρεμβάσεις από περιφερειάρχες ευρωπαϊκών νησιωτικών Περιφερειών.

Τι είναι;

Τι είναι η κυκλική οικονομία; Κυκλική οικονομία (circular economy) χαρακτηρίζεται η επανορθωτική οικονομία με σχεδιασμό, η οποία έχει στόχο να διατηρήσει προϊόντα, εξαρτήματα και υλικά σε υψηλή χρησιμότητα και αξία. Σε μια ιδανική κυκλική οικονομία, όλα τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ή έστω ανακυκλώνονται. Το μεγάλο στοίχημα του εγχειρήματος της κυκλικής οικονομίας είναι η μεταστροφή από τη γραμμική οικονομία, που ξεκινά με την εξαγωγή πόρων από το περιβάλλον, οι οποίοι εν συνεχεία μετατρέπονται σε καταναλωτικά προϊόντα και τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια, στην κυκλική οικονομία.

Το πρόγραμμα

Το συνέδριο ξεκινά στις 9:30 το πρωί, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των συμμετεχόντων, ενώ στις 10 π.μ. ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συνέδρους. Εν συνεχεία θα μιλήσουν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και εκπρόσωπος του γραφείου του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.

Λίγο μετά τις 10:30 π.μ. θα ανέβει στο βήμα η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Περιβάλλοντος της Κομισιόν, Joanna Drake, για να μιλήσει για το ευρωπαϊκό πλαίσιο του κεντρικού θέματος του συνεδρίου. Μετά την κ. Drake, είναι η σειρά του Γιώργου-Σταύρου Κρεμλή, ο οποίος είναι ο επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, για το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα μιλήσει και ο πολιτικός αναλυτής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Jozef Stahl.

Λίγο μετά τις 12 μ. αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του συνεδρίου, το οποίο θα επικεντρωθεί στην περιφερειακή διάσταση της κυκλικής οικονομίας. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Χατζηγιάννη θα μιλήσει για την κυκλική οικονομία στις νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που αναδύονται.

Τέλος, στις 3:30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το τρίτο μέρος του συνεδρίου, το οποίο εστιάζει στους τομείς εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στη Μεσόγειο.

Από τις 3:30 έως και τις 5 μ.μ., στο βήμα του συνεδρίου θα ανέβουν διαδοχικά η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου, ο μηχανολόγος μηχανικός και μέλος του Περιβαλλοντικού Πυλώνα RIS Crete Γιάννης Ασπιρτάκης, ο Αλέξανδρος Υφαντής από την εταιρεία SYCHEM - επίσης μέλος του Περιβαλλοντικού Πυλώνα, ο διευθύνων σύμβουλος της "Αιχμή Α.Ε.", Άλκης Σταυρίδης, αλλά και το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Καργάκη.

Θα ακολουθήσει ευρεία συζήτηση με συντονιστή το γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιάννη Φίρμπα, ενώ εν συνεχεία θα παρουσιαστεί η διακήρυξη ίδρυσης "Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας", με συντονιστή τον αντιπρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιχάλη Αγγελόπουλο.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

φωτογραφίες :Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια