Ειδήσεις

Ηχηρό μήνυμα: Μαμάδες, θηλάστε τα μωρά σας!

Επί τάπητος τίθεται το ζήτημα του μητρικού θηλασμού στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Κλινικής «Μητέρα» και με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού.

Επί τάπητος τίθεται το ζήτημα του μητρικού θηλασμού στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Κλινικής «Μητέρα» και με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού, διοργανώνεται την Τετάρτη 16/11 σπουδαία εκδήλωση κατά την οποία θα εξεταστεί ενδελεχώς το μείζον αυτό θέμα τόσο από τη σκοπιά της μητέρας, όσο κι από την πλευρά του γιατρού και της μαίας.

«Πρέπει χωρίς κανέναν δισταγμό να προτρέπουμε τις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους». Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης, όπως επισημαίνει μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο επιστημονικός υπεύθυνος της Κλινικής, μαιευτήρας-γυναικολόγος, Σταύρος Σηφάκης.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο γιατρό, ο θηλασμός αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την ομαλή έναρξη της ζωής του ανθρώπου με πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο. «Έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνών και μελετών ότι τα μωρά που θηλάζουν, αποκτούν ισχυρότερη άμυνα σε πολλές λοιμώξεις, ενώ έχουν και λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε παιδικές ασθένειες σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν θηλάζουν» τονίζει ο Σταύρος Σηφάκης. Όπως προσθέτει μάλιστα, τα οφέλη αυτά δεν αφορούν μόνο στην παιδική ηλικία του ατόμου, καθώς εάν κάποιος θήλαζε σαν μωρό, αναμένεται να νοσήσει με μικρότερη συχνότητα και στην ενήλικη ζωή του, συγκριτικά με κάποιον που δεν έλαβε σαν βρέφος τα ευεργετήματα του μητρικού θηλασμού.

Ο μητρικός θηλασμός τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσε θέμα ταμπού για την κοινωνία, καθώς οι μητέρες θεωρούνταν ότι δεν ήταν κομψό να θηλάζουν. «Τα τελευταία χρόνια το κλίμα έχει αναστραφεί σε μεγάλο βαθμό» μας λέει ο Σταύρος Σηφάκης. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησαν πολύ και οι καμπάνιες που γίνονται τα τελευταία χρόνια τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας. Η κοινωνική αυτή μεταβολή, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν όλες οι δυσκολίες που ορθώνονται στην προσπάθεια μιας μητέρας να θηλάσει το μωρό της.

Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία. «Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν κατά το θηλασμό και οι οποίες συχνά προκαλούν απογοήτευση στις μητέρες» μας εξηγεί ο κ. Σηφάκης, προσθέτοντας ότι "Οι συνθήκες ζωής στη σύγχρονη κοινωνία, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και διάφορες άλλες παράμετροι είναι ικανές να αποτελέσουν τροχοπέδη στο μητρικό θηλασμό». Η τεχνική του θηλασμού και η όλη διαδικασία μπορεί, λοιπόν, αρχικά να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για τις μητέρες. Εκεί έρχεται να παίξει το δικό του καθοριστικό ρόλο ο επαγγελματίας της υγείας, στηρίζοντας σωματικά και ψυχολογικά τη μητέρα, ιδίως εάν αυτή βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του θηλασμού.

«Οι μητέρες έχουν ανάγκη από μια σωστή καθοδήγηση προκειμένου να θηλάζουν τα μωρά τους για πολλούς μήνες» είπε ο Σταύρος Σηφάκης, αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο του επαγγελματία της υγείας στο μείζον αυτό ζήτημα. Εξάλλου, ο κ. Σηφάκης μας μίλησε για τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού, πέραν των βιολογικών. «Οι ευεργετικές συνέπειες του μητρικού θηλασμού αφορούν και στο συναισθηματικό κομμάτι, καθώς μέσω της διαδικασίας του θηλασμού, μητέρα και παιδί δένονται τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο» μας λέει με νόημα ο επιστημονικός υπεύθυνος του "Μητέρα".

Στο μεταξύ, τα οφέλη του θηλασμού γίνονται αντιληπτά ακόμη περισσότερο σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι οικογένειες στις οποίες οι μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους, αποφεύγουν σημαντικά έξοδα για τη διατροφή των παιδιών, για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Η εκδήλωση για το μητρικό θηλασμό θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης και θα έχει διάρκεια δύο ωρών. Αρχικά, ο Παιδίατρος-Νεογνολόγος του «Μητέρα», Σταμάτης Καρασταμάτης θα μιλήσει για τον «κύκλο του μαστού», ενώ στη συνέχεια θα πάρει το λόγο η -επίσης- παιδίατρος-νεογνολόγος της Κλινικής, Βασιλική Βαλάρη. Ο τίτλος της ομιλίας της κ. Βαλάρη είναι «Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι μόνο θρέψη».

Εξάλλου, η αιματολόγος του Κέντρου Αιμοδοσίας ΤΟΥ Βενιζελείου ΓΝΗ, και πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC), Βασιλική Δανηλάτου θα μιλήσει για την επίδραση των πρακτικών τοκετού στο μητρικό θηλασμό. Εν συνεχεία, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και μαστολόγος-χειρούργος του μαστού, Ελευθέριος Γαγάνης θα μιλήσει για τις παθήσεις του μαστού και το θηλασμό. Οι ομιλίες ολοκληρώνονται με την διευθύνουσα της κλινικής «Μητέρα», η οποία θα αναφερθεί στις «Γνώσεις & δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό, καθώς δεν αφορά μόνο στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και στις ίδιες τις μητέρες -και όχι μόνο. Κι αυτό επειδή, όπως μας ενημερώνει ο κ. Σηφάκης, το θέμα του μητρικού θηλασμού θα καλυφθεί από τις σκοπιές όλων των εμπλεκομένων.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια