Ειδήσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα οι οικιστές με απόβαση στην Αθήνα

Στάση αναμονής, ''παγωμάρα'' και ανησυχία συνθέτουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των οικιστών του Ηρακλείου.

Στάση αναμονής, ''παγωμάρα'' και  ανησυχία  συνθέτουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των οικιστών του Ηρακλείου μετά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Η αποχώρηση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας , δηλαδή του τέως Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και κυρίως του τέως αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη που ήταν ο ''πατέρας'' της νέας προωθούμενης ρύθμισης για τα αυθαίρετα έχει αφήσει σε αναμμένα κάρβουνα τους τοπικούς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει πλέον πότε κι αν θα θεσπιστεί το πολύ πιο ευνοϊκό και φθηνό στην τσέπη νέο νομοθετικό πλαίσιο τακτοποίησης που δεν πρόλαβε τελικά να φτάσει μέχρι τέλους ο κ. Τσιρώνης. Ή, για να το θέσουμε και διαφορετικά, αν ο νόμος θα ψηφιστεί τελικά όπως είχε προετοιμαστεί, με τους συγκεκριμένους ευνοϊκούς σε γενικές γραμμές όρους για τους αυθαιρετούχους του Ηρακλείου ή αν θα προκύψουν αλλαγές...

Με το νέο νόμο , όπως έχουμε γράψει μειώνονται τα πρόστιμα για τις μικρές υπερβάσεις δόμησης, κατηγοριοποιούνται τα παράβολα ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας, προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις του προστίμου για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών - π.χ. 70% για μακροχρόνια ανέργους και 80% για δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου - και αυξάνονται από 60 σε 80 οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής.

Με μικρότερα παράβολα, μειωμένα πρόστιμα και μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, η νέα ρύθμιση μοιάζει, αν μη τι άλλο, πιο δελεαστική από ποτέ ώστε να σπεύσουν οι αυθαιρετούχοι της Κρήτης να τακτοποιήσουν τα κτίσματα, σε αντίθεση με την προηγούμενη ρύθμιση στην οποία εν πολλοίς είχαν γυρίσει την... πλάτη!

Εμεινε στην...μέση!

Ουσιαστικά σε αυτή την χρονική συγκυρία,λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρισκόμαστε σε μια μετέωρη κατάσταση . Το κρίσιμο και μεγάλο νομοθέτημα στο μέτωπο των αυθαιρέτων που φέρει τη προσωπική σφραγίδα του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος έμεινε με τον ανασχηματισμό και την έξοδο του Υπουργού στην...μέση!

Θεωρητικά , αν υποθέσουμε το εύλογο, ότι μια κυβέρνηση δηλαδή έχει συνέχεια στο έργο και στη πορεία της, η νέα πολιτική ηγεσία , δηλαδή ο νέος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελος θα πρέπει να συνεχίσουν στο μέτωπο των αυθαιρέτων από εκεί ακριβώς που σταμάτησε η προηγούμενη.

Αυτές τις διαβεβαιώσεις έχουν προφορικά, από βουλευτές κυβερνητικούς αλλά και από το περιβάλλον του νέου Υπουργού Γιώργου Σταθάκη στον Σύλλογο Οικιστών, που εύλογα ανησυχούντες ετοιμάζονται σύντομα, σε ένα 15νθήμερο να επισκεφθούν τον κ. Σταθάκη ώστε να αφουγκραστούν από κοντά τις προθέσεις του.

Τα επόμενα βήματα

Στην βάση της κοινής λογικής,   με βάση και τις καθησυχαστικές, άτυπες όμως  διαβεβαιώσεις, η νέα ηγεσία θα πρέπει προσεχώς να  ολοκληρώσει  το κομμάτι των τροποποίησεων του αρχικού νομοσχεδίου με βάση τις εκατοντάδες παρατηρήσεις, ενστάσεις και αιτήματα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Και εν συνεχεία να φέρει το νέο νόμο στην βουλή προς ψήφιση.

Κάτι που θα πρέπει να γίνει σχετικά άμεσα. Και πριν τις 8 Φεβρουαρίου 2017 όταν και λήγει, ως γνωστόν, η τελευταία παράταση που δόθηκε εκτάκτως στον υφιστάμενο νόμο τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Ο υφιστάμενος νόμος που έχει πάρει πάμπολες παρατάσεις, θα έπρεπε να είχε πάψει να ισχύει από τις 8 Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή των επιστημόνων, των θεσμικών φορέων αλλά και του απλού κόσμου υπήρξε πολύ μεγάλη κατά το στάδιο της διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να κρίνεται σχεδόν βέβαιη η βελτίωση του νόμου και η προσθαφαίρεση διατάξεων.

Λόγω ακριβώς του γεγονότος αυτού, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί μια τελευταία 4μηνη παράταση στην υπάρχουσα νομοθεσία. Μέχρι να ετοιμαστεί πλήρως και να ψηφιστεί η νέα, προωθούμενη νομοθεσία.

Αναμένουν και ανησυχούν

Στον Σύλλογο Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένα κλίμα ''παγωμάρας'', αναμονής αλλά και ανησυχίας. Μπορεί το νομοθέτημα Τσιρώνη να είχε και μερικά αρνητικά σημεία, σε  γενικές γραμμές όμως αφήνει ικανοποιημένους τους οικιστές του Ηρακλείου κυρίως γιατί με το νέο νόμο είναι πολύ φθηνότερη, μάλλον πιο ρεαλιστική με βάση τα οικονομικά δεδομένα των πολιτών, η ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Αν λάβει κανείς υπόψιν και το ''βραχνά'' που έχει δημιουργηθεί τελευταία(αλλά έχει χαλαρώσει είναι η αλήθεια τις τελευταίες ημέρες μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Οικιστών) με τις δεσμεύσεις ΑΦΜ, ή ακόμα και επιδοτήσεων αγροτών από πλευράς του δήμου Ηρακλείου, είναι φανερό πως στις τάξεις των αυθαιρετούχων του Ηρακλείου υπήρχε μια βιασύνη, μια πίεση να ψηφιστεί και να τεθεί το συντομότερο σε ισχύ ο νέος, πολύ καλύτερος και πολύ πιο ευνοϊκός νόμος.

Πάνω στην ώρα εκείνη ήρθε ο ανασχηματισμός και οι σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα στο Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος, που έχει σκορπίσει μια σχετική ανησυχία στον Σύλλογο Οικιστών.

Μ.Βλαχάκης: Ετοιμάζουμε ''απόβαση'' στην Αθήνα

«Δεν το κρύβουμε ότι υπάρχει ένας αναβρασμός. Μια ανησυχία για το τί μέλει γενέσθαι. Είμαστε σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να δούμε να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

»Έχουμε κάποιες άτυπες, προφορικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου πως ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές δεν ανατρέπουν τα δεδομένα. Αυτό λέει και η λογική άλλωστε σε ένα οργανωμένο κράτος.

»Όμως, κακά τα ψέματα,  στην Ελλάδα ζούμε όλοι και δεν θα μας κάνει εντύπωση να συμβεί και το...αντίθετο. Να δούμε δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ετοιμάσει ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Τσιρώνης να διαφοροποιείται άρδην ή  και να μπαίνει στον πάγο. Έχουμε λοιπόν τον προβληματισμό μας.

»Τις ανησυχίες μας. Για αυτό και σε ένα εύλογο διάστημα, σε 10-15 μέρες από σήμερα, ώστε η νέα ηγεσία να έχει εγκλιματιστεί και ενημερωθεί διεξοδικά, σκοπεύουμε να πάμε στην Αθήνα. Να συναντηθούμε και να συζητήσουμε από κοντά με την νέα ηγεσία του Υπουργείο για το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ''Ν.Κ'' , δίνοντας το στίγμα για το κλίμα και τις προθέσεις στις τάξεις των ιδιοκτητών αυθαιρέτων ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου του Ηρακλείου Μιχάλης Βλαχάκης...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια