default-image

Βίος και Πολιτεία του Ιουστινιανού

Βίος και Πολιτεία του Ιουστινιανού

Σαν σήμερα, στις 14 Νοεμβρίου του 565 μ.Χ., πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός Α'. Ο Πέτρος Σαββάτιος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ανιψιός του στρατηγού και μετέπειτα αυτοκράτορα Ιουστίνου Α'.

Με την άνοδο του θείου του στην εξουσία το 518 μ.Χ., ονομάστηκε πατρίκιος και υπήρξε ο σημαντικότερος σύμβουλος του Ιουστίνου. Λίγο πριν το θάνατο του τελευταίου, ο Πέτρος Σαββάτιος ονομάστηκε συναυτοκράτορας και έλαβε το όνομα Ιουστινιανός, που σημαίνει ότι υιοθετήθηκε από τον Ιουστίνο. Υπήρξε ικανός αλλά αυταρχικός ηγέτης.

Η γυναίκα του Θεοδώρα ήταν ταπεινής καταγωγής, αλλά φιλόδοξη, έξυπνη και πάρα πολύ όμορφη. Το 532 μ.Χ. ο αυτοκράτορας θα καταστείλει τη Στάση του Νίκα, προχωρώντας στη σφαγή περίπου 30.000 στασιαστών - και μη - στον Ιππόδρομο. Το διάστημα της κυριαρχίας του, η αυτοκρατορία επεκτάθηκε από τους Αγίους Τόπους και τα βάθη της Ανατολίας μέχρι τις Ηράκλειες Στήλες.

Επίσης, στα επιτεύγματα του Ιουστινιανού συγκαταλέγονται η κωδικοποίηση των νόμων του Θεοδόσιου από τον Τριβωνιανό και η εισαγωγή της καλλιέργειας του μεταξιού από την Κίνα.

Εξάλλου, επί Ιουστινιανού ανεγέρθηκε η Αγιά Σοφιά, από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Σήμερα, ο Ιουστινιανός θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ύστερης αρχαιότητας.

Το τέλος του μεγάλου ιδεαλιστή φιλόσοφου

Στις 14 Νοεμβρίου του 1831 αφήνει την τελευταία του πνοή, στο Βερολίνο, σε ηλικία 61 ετών, ο Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ. Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1770 στην Στουτγάρδη.

Επηρέασε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφία και θεωρείται ως ο κυριότερος εκπρόσωπος του γερμανικού ιδεαλισμού. Εξάλλου, ο Χέγκελ είναι διάσημος για τη διαλεκτική θεωρία του. Υπήρξε πολέμιος των Λατινικών, ενώ πίστευε ότι μόνο οι Έλληνες είχαν συλλάβει την «ουσιαστική σχέση του υποκειμένου με το σύμπαν».

Η πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου

Σαν σήμερα, στις 14 Νοεμβρίου του 1896, σημειώνεται στην Αττική μεγάλη θεομηνία, η οποία προκάλεσε το θάνατο συνολικά 61 κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά. Το συμβάν έμεινε στην ιστορία ως η "πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου" καθώς έλαβε χώρα ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Φιλίππου. Από την επομένη της μεγάλης καταστροφής ξεκίνησε έρανος για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.

Οι πρώτοι που συνεισέφεραν ήταν ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος και ο εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός. Η "πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου" στάθηκε μία από τις αιτίες που η Πολιτεία ξεκίνησε να εξετάζει σοβαρά την κάλυψη της κοίτης των δύο μεγάλων ποταμών της πόλης: του Κηφισού και του Ιλισού.

Η "Ορχήστρα των Χρωμάτων"

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Νοεμβρίου του 1989, όταν ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την περίφημη "Ορχήστρα των Χρωμάτων".

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News