default-image

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία

Κόσμος
Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Μολδαβοί ψηφίζουν σήμερα για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον φιλορώσο Ίγκορ Ντόντον, νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες, και τη φιλοευρωπαία Μάια Σάντου.

Για πρώτη φορά από το 1997 στη Μολδαβία, ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (ώρα Ελλάδας) σ' αυτή τη χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων που συγκλονίζεται από μια βαθιά πολιτική κρίση μετά την αποκάλυψη πέρυσι μιας γιγάντιας τραπεζικής απάτης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), όμως δεν έχουν οργανωθεί έξιτ-πολ και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Το ποσοστό της συμμετοχής στην ψηφοφορία, την οποία επιβλέπουν περισσότεροι από 4.000 μολδαβοί και ξένοι παρατηρητές, είχε φθάσει περίπου το 34% γύρω στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Στον πρώτο γύρο, στις 30 Οκτωβρίου, ο Ίγκορ Ντόντον, επικεφαλής του Κόμματος των Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός Οικονομίας σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των κομμουνιστών, συγκέντρωσε πάνω από το 47% των ψήφων.

Η Μάια Σάντου, πρώην υπουργός Παιδείας που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, είχε συγκεντρώσει από την πλευρά της το 38% των ψήφων.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, η Μολδαβία είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, καθώς 41% των κατοίκων της ζουν με πέντε δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 78% του πληθυσμού της αποτελείται από ρουμανοφώνους και περίπου το 14% από Ρώσους και Ουκρανούς.

Το 2015, η ανακάλυψη της εξαφάνισης από τα ταμεία τριών τραπεζών της χώρας ενός δισεκατομμυρίου δολαρών, ποσού που ισοδυναμεί με το 15% του ΑΕΠ της χώρας, είχε προκαλέσει τεράστιες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή τόσο φιλοευρωπαίων όσο και φιλορώσων, προερχόμενων από δυνάμεις της δεξιάς, όπως και της αριστεράς.

Έκτοτε τρεις κυβερνήσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη χωρίς να κατευνασθεί η οργή των Μολδαβών, που θεωρούν τους πολιτικούς τους σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News