Ειδήσεις

Η ώρα της απόφασης για τους "ληστές με τα καλάσνικοφ"

Εντός της ημέρας (14/11) αναμένεται η έκδοση της απόφασης στην πολύκροτη δίκη για τη σειρά των ένοπλων ληστειών που είχαν σημειωθεί από το 2012 έως το 2015.

Εντός της ημέρας  αναμένεται η έκδοση της απόφασης στην πολύκροτη δίκη για τη σειρά των ένοπλων ληστειών που είχαν σημειωθεί από το 2012 έως το 2015, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ "ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ"

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, η Εισαγγελέας της Έδρας ήταν "καταπέλτης" αναφορικά με τους δύο βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης, καθώς πρότεινε την ενοχή του 34χρονου Αρμένιου και του 30χρονου Κρητικού για τις περισσότερες από τις πράξεις που τους αποδίδονται.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ"

Η εισαγγελική πρόταση

Ειδικότερα, η Αντεισαγγελέας Εφετών πρότεινε την ενοχή αμφότερων των φερόμενων ληστών για την πράξη της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία αποτελεί κακούργημα.

Επίσης, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι και οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι για την πράξη της ληστείας από κοινού, από δράστες που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, από υπαίτιους που έφεραν πολεμικό τυφέκιο, κατά συρροή.

Η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε συγκεκριμένα την ενοχή των δύο ανδρών για όλες τις ληστείες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν. Εξάλλου, σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη πράξη συνιστά κακούργημα.

Η πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών περιλάμβανε ακόμη την ενοχή αμφότερων των κατηγορουμένων για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, σε βάρος συνολικά επτά αστυνομικών. Πρόκειται για τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι βρέθηκαν τετ α τετ με τους φερόμενους ληστές, στη ληστεία του κοσμηματοπωλείου του Creta Maris, τον Ιούνιο του 2015.

Αναφορικά με την κατηγορία της ληστρικής κλοπής που βαρύνει τους δύο κατηγορούμενους και αφορά σε αυτοκίνητα που φέρονται να αφαιρέθηκαν, ενόσω οι κάτοχοί τους ήταν στο εσωτερικό τους, υπό την απειλή όπλου, η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος μόνο ο 34χρονος Αρμένιος και να απαλλαγεί ο 30χρονος Κρητικός.

Το ίδιο ισχύει και με την πράξη της διακεκριμένης κλοπής, κατ' εξακολούθηση που αφορά στη διάρρηξη οχημάτων: Και στην εν λόγω κατηγορία, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή μόνο του 34χρονου.

Εξάλλου, για την πλημμεληματική πράξη του εμπρησμού από πρόθεση από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, η αντεισαγγελέας Εφετών πρότεινε την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων. Η εν λόγω κατηγορία αφορά τον εμπρησμό οχημάτων που φέρονται να είχαν κλέψει οι κατηγορούμενοι.

Για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς που έγινε με φωτιά, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή μόνο του 34χρονου Αρμένιου. Επίσης, προτάθηκε η ενοχή και των δύο ανδρών για την πράξη της αντίστασης (πλημμέλημα) σε αστυνομικούς.

"Επικίνδυνη σωματική βλάβη"

Από εκεί και πέρα, η αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης πρότεινε αναφορικά με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, την ενοχή και των δύο ανδρών.

Η εν λόγω πράξη σχετίζεται με τα χτυπήματα που φέρεται να κατάφερε ο 34χρονος αφενός στον άνδρα που είχε πάρει ως όμηρο ο τρίτος φερόμενος ληστής του Creta Maris, οποίος βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, και αφετέρου σε έναν από τους χρυσοχόους σε προγενέστερη περίπτωση ληστείας.

Η εν λόγω πράξη σχετίζεται, ωστόσο, και με την επικίνδυνη σωματική βλάβη που φέρεται να προξένησε ο 30χρονος Κρητικός σε βάρος μιας γυναίκας που εργαζόταν σε χρυσοχοείο που μπήκε στο στόχαστρο των φερόμενων ληστών.

Η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε ακόμη να κηρυχθεί ένοχος ο 30χρονος και για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου (καλάσνικοφ), η οποία αποτελεί κακούργημα.

Επίσης πρότεινε την ενοχή και του 34χρονου για οπλοφορία πιστολιού (πλημμέλημα). Αμφότεροι προτάθηκαν να κηρυχθούν ένοχοι για την πλημμεληματική πράξη της οπλοχρησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντεισαγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης πρότεινε την ενοχή και της τρίτης κατηγορούμενης της υπόθεσης. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.

Η εν λόγω κατηγορούμενη φέρεται να προσπάθησε να εξαφανίσει κοσμήματα και τηλεφωνικές συσκευές από το σπίτι του Αρμένιου μετά τη σύλληψη του τελευταίου τον Ιούνιο του 2015.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια