default-image

Παρέλαση της Ολυμπιακής ομάδας και μεγάλων δρομέων

Σπορ
Παρέλαση της Ολυμπιακής ομάδας και μεγάλων δρομέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΕ θα υποδεχθούν την ολυμπιακή ομάδα μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο, την Κυριακή (13/11) λίγο πριν το τερματισμό των πρώτων Μαραθωνοδρόμων, στο πλαίσιο μίας ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 120 χρόνων από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον πρώτο ποτέ Μαραθώνιο δρόμο.

Στις 13 Νοεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο η ιστορία θα συναντήσει τους σημερινούς πρωταγωνιστές του ελληνικού αθλητισμού στο πλαίσιο του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος που γίνεται στην χώρα και με την προσδοκία ότι εκεί θα είναι χιλιάδες πολίτες της πόλης για να γευτούν αυτή την εμπειρία και να τιμήσουν όπως αρμόζει την ιστορία της χώρας μας και τους καλύτερους αθλητές της.  

Στο Παναθηναϊκό στάδιο, μαζί με την Ολυμπιακή Ομάδα του Ρίο, θα παρελάσουν και μεγάλοι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ιστορία στο δύσκολο και επίπονο αγώνισμα των 42,195 μέτρων, καθώς και απόγονοι των Σπύρου Λούη, Χάρη Βασιλάκου, Στέλιου Κυριακίδη και Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι απόγονοι του Σπυρίδωνα Λούη και του Χαρίλαου Βασιλάκου, δηλαδή:

-ο Σπύρος Λούη, εγγονός του πρώτου χρυσού σύγχρονου Ολυμπιονίκη στην κλασική διαδρομή, και

-ο Χάρης Βασιλάκος, εγγονός του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτή τη διαδρομή καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας.

Παρών στο Καλλιμάρμαρο θα είναι και θα βραβευτεί ο Βρετανός Ρον Χιλ που ήταν ο νικητής στον Μαραθώνιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο στάδιο "Καραΐσκάκης" το 1969. Επίσης παρόντες θα είναι και οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου για το 2016.

Επίσης θα βραβευτούν δύο Έλληνες πρωταθλητές και δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες που έχουν σφραγίσει με τους χρόνους τους την κλασική διαδρομή, τον Μαραθώνιο και τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, δηλαδή:

-ο Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα

-ο Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο

-η Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και

-η Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών.

Στην παρέλαση πέρα από την  Ολυμπιακή ομάδα θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ελληνικής Ενωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, των Ελλήνων Βετεράνων Μαραθωνίου και οι απόγονοι των Σπυρίδωνα Λούη,  Χαρίλαου Βασιλάκου, Στέλιου Κυριακίδη και Γρηγόρη Λαμπράκη. Φέτος συμπληρώνονται, επίσης, 70 χρόνια από το 1946, τη χρονιά που ο Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνή χώρο, δίνοντας συγχρόνως μαθήματα ανθρωπιάς και εθνικής συνείδησης. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο Μαραθώνιος Αθήνας με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται συνεχώς από το 1983, και είναι αφιερωμένος στο μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πηγή: segas.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News