default-image

Ο "ασταμάτητος"λυκειάρχης που κάνει ρεκόρ στους μαραθωνίους

Κρήτη
Ο "ασταμάτητος"λυκειάρχης που κάνει ρεκόρ στους μαραθωνίους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το "μικρόβιο" του αθλητισμού μπαίνει στα παιδικά χρόνια, στα χρόνια του Δημοτικού. Λίγα χρόνια μετά όμως καταλαβαίνεις αν σε όλη σου τη ζωή θέλεις να κάνεις αθλητισμό!

Ο Σταμάτης Παπαδάκης που φιλοξενούμε σήμερα στις "Αθλητικές Ιστορίες" με αφορμή τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή, ειδε από μικρός το ταλέντο του στο τρέξιμο αλλά έμεινε πολλά χρόνια μακριά από τον αθλητισμό για τις σπουδές του!

Λίγο πριν την έναρξη του Κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας το 2015.. Ο Σταμάτης Παπαδάκης στο επίκεντρο...

Ο Σταμάτης Παπαδάκης-χωρίς δόση υπερβολής-είναι ένας ιδιαίτερα άξιος άνθρωπος. Για την ακρίβεια πετυχαίνει σε ό, τι ασχολείται! Στην ηλικία των 42 ετών είναι παντρεμένος με 2 παιδιά και ήδη έχει μια λαμπρή καριέρα σαν εκπαιδευτικός.

Ο Σταμάτης είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος στον τελευταίο Κλασικό Μαραθώνιο

Είναι απόφοιτος πανεπιστημιακής σχολής Πληροφορικής, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών ενώ εργάζεται 18 χρόνια στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής. Επίσης τα τελευταία 6 χρόνια υπηρετεί και ως Διευθυντής στο ΓΕΛ Κρουσώνα (Λυκειάρχης).

Ο Σταμάτης που βρίσκει τον χρόνο για τις προπονήσεις του και αυτό μοιάζει με μικρό θαύμα, από φέτος διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην σχολή Επιστημών Αγωγής στο Ρέθυμνο.

Το χρονικό ενός μεγάλου αθλητή που στα 42 του χρόνια πανηγυρίζει πρωτιές με μεγάλες επιδόσεις σε μαραθωνίους εντός και εκτός συνόρων

Σαν μαθητής Γυμνασίου - Λυκείου γράφτηκε στη Γ.Ε.Η. με προπονητή τον Αριστείδη Βισκαδουράκη. Με την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, το 1991 σταμάτησε όμως  την ενασχόληση του με το τρέξιμο.

Ξεκίνησε περιστασιακά 17 χρόνια αργότερα (!), το 2007. Ο ίδιος λέει: "Τότε με ένα φίλο αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και να συμμετάσχουμε στον τότε κλασικό μαραθώνιο Αθηνών. Τερμάτισα στον πρώτο μου μαραθώνιο με χρόνο 4 ώρες περίπου, αλλά ήταν ωραία εμπειρία και την επανέλαβα προσπαθώντας να κάνω  και πιο συστηματική προπόνηση. Ως αποτέλεσμα στον 2ο μου μαραθώνιο στην  Βαρκελώνη το 1999, έκανα 2:45:00". Όσο περνούσαν τα χρονια ο Σταμάτης γινόταν και καλύτερος "Η καλύτερη μου επίδοση είχε σημειωθεί το 2011 στον μαραθώνιο της Αθήνας με χρόνο 2:40:42. Για τα επόμενα 3 χρόνια (2012-2015) σταμάτησα τις προπονήσεις διότι είχα δώσει βαρύτητα  στις διδακτορικές μου σπουδές και τις συναφείς υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου, τον Ιούνιο του 2015, άρχισα εκ νέου τις προπονήσεις και τον Νοέμβριο του 2015 σχεδόν ισοφάρισα το προσωπικό μου ρεκόρ στον Αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας με επίδοση 2:40:50 στην ηλικία των 41 ετών".

Το ατομικό του ρεκόρ έγινε όμως πριν λίγους μήνες στην πόλη του Φωτός, σε γαλλικό έδαφος δηλαδή... "Τον Απρίλιο του 2016 έλαβα με μια μεγάλη παρέα φίλων από το Ηράκλειο, μέρος στον μαραθώνιο του Παρισίου (ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου). Στο Παρίσι σε σύνολο περίπου 50.000 δρομέων κατατάγηκα 65ος με επίδοση 2:38:03, η οποία αποτελεί και προσωπικό μου ρεκόρ". Ωστόσο ο αθλητής μεγάλων αποστάσεων του ΟΦΗ (για την εκπαιδευτική του δράση θα διαβάσετε σε άλλο σημείο της σελίδας) ξεχωρίζει τον τελευταίο διεθνή αγώνα που έλαβε μέρος και μας λέει:

"Η μεγαλύτερη μου διάκριση μέχρι σήμερα θεωρώ ότι είναι η πρώτη θέση που κατέκτησα φέτος (τον Σεπτέμβριο του 2016) στους Βαλκανικούς αγώνες βετεράνων αθλητών στίβου τόσο στην κατηγορία μου Μ40-45 όσο και στην γενική κατάταξη στο αγώνισμα του ημιμαραθωνίου με την πολύ καλή για την ηλικία μου επίδοση 1:14:09. Οι αγώνες διεξήχθησαν στην πόλη Novisad της Σερβίας". Εκεί όπου έκανε το δικό του ρεκόρ (στους άνω των 60 ετών) ο επίσης μαραθωνοδρόμος του ΟΦΗ Γιάννης Σαριδάκης. Υγεία να ευχηθούμε στον Σταμάτη Παπαδάκη γιατί με αυτή όλα τα μπορεί όπως μας έχει δείξει...

*Με πολυπληθή ομάδα θα συμμετέχει ο ΟΦΗ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, το οποίο θα διεξαχθεί παράλληλα με τον αυθεντικό μαραθώνιο Αθηνών αύριο Κυριακή.

Την ομάδα του Ο.Φ.Η. απαρτίζουν οι:

 Βουρεξάκης Ανδρέας, Μαγκαφουράκης Μανώλης, Παπαδάκης Σταμάτης

Σαριδάκης Γιάννης, Σηφάκης Μανώλης, Τζιώτης Νικηφόρος και Βογιατζή Δήμητρα.

Η εκπαιδευτική προσφορά του Σταμάτη Παπαδάκη όμως δεν σταματάει εδώ. Ρεπορτάζ  που έγινε πριν δυο χρόνια στη "Ν.Κ." έκανε γνωστό και αυτό "Έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), τα οποία διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android, μέσω των οποίων μπορούν και κατευθύνουν ρομπότ δίχως οπτική επαφή μέσω ασύρματου δικτύου (wifi), κατάφεραν και προγραμμάτισαν, μεταξύ των άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων τους, οι μαθητές της Β' τάξης του Λυκείου Κρουσώνα, υπό την επιστημονική καθοδήγηση και συμβολή του καθηγητή Πληροφορικής και διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κρουσώνα Σταμάτη Παπαδάκη.

Ο κ. Παπαδάκης μίλησε στη "Νέα Κρήτη" γι' αυτά τα «μικρά θαύματα» των μαθητών και τη μεγάλη σημασία που έχουν για το μέλλον τους. Οι μαθητές της Β' λυκείου (σ.σ. πριν δυο χρόνια), που έχουν επιλέξει το μάθημα επιλογής Εφαρμογές Πληροφορικής, αποφάσισαν εντός του πλαισίου του προγράμματος σπουδών να ξεφύγουν από τα τετριμμένα παραδείγματα αξιοποίησης των ΤΠΕ και να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), τα οποία διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android".  

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News