Ειδήσεις

Κατεδαφίσεις: Ανοίγει η "αυλαία", μπουλντόζες σε ξενοδοχείο

Με ξενοδοχείο της Χερσονήσουν ανοίγει η "αυλαία" των κατεδαφίσεων μέχρι τις 24 Νοεμβρίου

Τι κι αν ο χειμώνας είναι προ των πυλών! Το σκηνικό στο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης αναμένεται άκρως... "θερμό", όχι όμως λόγω υδράργυρου... Με τη λήξη πια της τουριστικής σεζόν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπως είχε προαναγγείλει πριν λίγους μήνες, βάζει μπρος τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων επί του αιγιαλού. Κατεδαφίσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, και οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και εντάσεων.

Οι μπουλντόζες αναμένεται να πιάσουν δουλειά άμεσα επί το έργον της κατεδάφισης. Ήδη, μάλιστα, σε γνωστό ξενοδοχείο του Λιμένα Χερσονήσου η ιδιοκτησία καλείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαίρετων τμημάτων της μονάδας μέχρι τις 24 Νοεμβρίου...

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο "σίριαλ" των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων επί του κρητικού αιγιαλού, που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Το μαζικό κύμα κατεδαφίσεων αναμενόταν αρχικά μέσα στο 2013. Τότε είχε γίνει θεαματική εκκίνηση, με την κατεδάφιση ταβέρνας στο Τομπρούκ. Ακολούθησε μια επεισοδιακή επιχείρηση κατεδάφισης σε γνωστό ξενοδοχείο και κάπου εκεί η ορμή των κατεδαφίσεων... σταμάτησε!

Ουσιαστικά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης (συνολικά περί τα 250 για διάφορες αυθαιρεσίες-καταπατήσεις σε αιγιαλό και δασικές περιοχές της Κρήτης) έμειναν στα συρτάρια, αν και δεν έλειψαν οι σποραδικές επιχειρήσεις κατεδαφίσεων.

Οι εμπλεκόμενοι, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες κ.λπ., αντέδρασαν διά της δικαστικής οδού, όπου και πέτυχαν σε πολλές περιπτώσεις δικαστικές αποφάσεις προσωρινής αναστολής των εντολών κατεδάφισης, με γνώμονα κατά βάση τη συγκυρία της τουριστικής σεζόν.

Από τα τέλη Αυγούστου ο χρόνος είχε ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε ρίξει τα σχετικά προειδοποιητικά "πυρά". Συγκεκριμένα, είχε διαμηνύσει από τον Αύγουστο πως από Νοέμβριο, με τη λήξη πλέον της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, θα γινόταν επανεκκίνηση των κατεδαφίσεων.

Στο "στόχαστρο" σε πρώτη φάση έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, 30 περιπτώσεις αυθαιρεσιών στον αιγιαλό. Ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ελούντα, Σίσι, Μίλατο, Άγιο Νικόλαο, Χερσόνησο και Μάλια βρίσκονται στο "στόχαστρο" και αντιμέτωπα με τις... μπουλντόζες, κάτι βεβαίως - με βάση την προηγούμενη εμπειρία - που αναμένεται να "αναζωπυρώσει" ένα νέο κύκλο διαπληκτισμών, αντιπαραθέσεων και εντάσεων...

Η "αυλαία" των κατεδαφίσεων αναμένεται μάλιστα να ανοίξει με ξενοδοχειακή μονάδα στη Χερσόνησο. Εις βάρος της μονάδας έχουν εκδοθεί πριν αρκετά χρόνια πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετα κτίσματα εντός του αιγιαλού. Η διαδικασία κατεδάφισης είχε κινηθεί και πριν από ένα χρόνο. Τότε όμως η ιδιοκτήτρια εταιρεία, όπως το έπραξαν και πολλές άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες, κινήθηκε δικαστικά για να μπλοκάρει την κατεδάφιση. Πέτυχε προσωρινά το "πάγωμα" της κατεδάφισης, μέχρι την έκδοση της τελικής δικαστικής απόφασης, που ήρθε να επικυρώσει τις αποφάσεις κατεδάφισης εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έστειλε έγγραφη εντολή στην ιδιοκτήτρια εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στις εργασίες κατεδάφισης με δική της μέριμνα. Το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί είναι μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Αν η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν ανταποκριθεί, τότε οι εργασίες κατεδάφισης θα προχωρήσουν με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επεισόδια και αντιδράσεις

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

Μετά την πρώτη κατεδάφιση που έγινε σε ταβέρνα στο Τομπρούκ, οι διαδικασίες μπήκαν στον "πάγο". Νέα οργανωμένη προσπάθεια ξεκίνησε την άνοιξη του 2015. Έγιναν κατεδαφίσεις σε δύο βασικά μέτωπα: Το ένα ήταν στο Μόχλο Λασιθίου, όπου μάλιστα οι ιδιοκτήτες ανταποκρίθηκαν στις εντολές και έκαναν μόνοι τους τις κατεδαφίσεις. Το δεύτερο μέτωπο που άνοιξε ήταν στη Χερσόνησο, όπου προχώρησαν, επεισοδιακά βέβαια και εν μέσω αντιδράσεων, οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών τουριστικών επιχειρήσεων (ταβέρνες και καφέ).

Οι κατεδαφίσεις, λόγω αντιδράσεων, εντάσεων, αλλά συχνά-πυκνά και λόγω δικαστικών αποφάσεων προσωρινής αναστολής τους, υλοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο εργολάβος που έχει πάρει το σχετικό έργο μέσω διαγωνισμού ζήτησε προ μηνών παράταση στην εργολαβία. Κανονικά ο ίδιος θα έπρεπε να την ολοκληρώσει το Μάρτιο που πέρασε. Ωστόσο, του εγκρίθηκε παράταση ενός χρόνου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους παραπάνω λόγους, που δυσχεραίνουν τη διεκπεραίωση του αντικειμένου εργασιών...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια