Ειδήσεις

Ο πρώτος πεσών πυροσβέστης στην Ελλάδα

Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως ημέρα μνήμης πεσόντων πυροσβεστών. Η εν λόγω επέτειος καθιερώθηκε καθώς σαν σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου του 1942, κατά τη διάρκεια πυροσβεστικής επιχείρησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, χάνει τη ζωή του ο νεαρός πυροσβέστης, Κωνσταντίνος Πούλιος.

Ο Πούλιος που ήταν δόκιμος πυροσβέστης Β' τάξεως βρήκε τραγικό θάνατο κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της συμπρωτεύουσας.

Ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Ο Πούλιος ήταν μόλις 26 ετών. Καταγόταν από το Πολύδενδρο Γρεβενών και ήταν πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού.

Τελικά το 2006 με το άρθρο 22 του νόμου 3511/2006 καθιερώθηκε η 12 Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης πεσόντων πυροσβεστών προς τιμήν του.

Η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Νοεμβρίου του 1998 όταν συλλαμβάνεται στο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ο Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η ανακοίνωση της σύλληψής του από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας ως καταζητούμενου για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, έβγαλε στους δρόμους της Ρώμης, αλλά και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων δεκάδες χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν υπέρ του Οτσαλάν.

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ιταλία με διπλωματικό επεισόδιο και ζητά την έκδοση του επικεφαλής του PKK, τον οποίο κατηγορεί για το θάνατο 30.000 αμάχων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποκύψει στις τουρκικές πιέσεις και στις 20 Νοεμβρίου ο Οτσαλάν, που μέχρι τότε βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, αφήνεται ελεύθερος.

Ο λόγος είναι ότι η Ιταλία απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή του, καθώς το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την έκδοση ατόμων σε χώρα όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή. Ο Οτσαλάν συνελήφθη τελικά μερικές εβδομάδες αργότερα στην Κένυα, όπου κρυβόταν στην κατοικία του εκεί Έλληνα πρέσβη μαζί με τους συντρόφους του. Στις 16 Φεβρουαρίου ο Οτσαλάν οδηγείται σιδηροδέσμιος στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες «προδόθηκε» ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών, καθώς και η εμπλοκή της Ελλάδας στην υπόθεση, παραμένουν μέχρι σήμερα «σκοτεινές». Μέχρι σήμερα, ο Οτσαλάν παραμένει κρατούμενος: Είναι ο μοναδικός έγκλειστος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη νησίδα Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Το τέλος της θρυλικής Πασιονάρια

Ήταν 12 Νοεμβρίου του 1989 όταν αφήνει την τελευταία της πνοή η Ντολόρες Ιμπαρούρι, η γυναίκα θρύλος του ισπανικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Με καταγωγή από τη Χώρα των Βάσκων, η Πασιονάρια (σ.σ. λουλούδι του πάθους), όπως ήταν γνωστή ευρέως, έμεινε στην ιστορία για τη σθεναρή δράση της στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια