Ειδήσεις

Βυθίζεται όλο ένα και περισσότερο στην ανεργία η Κρήτη

Οι αριθμοί των επισκεπτών την τουριστική περίοδο μπορεί να σημείωσαν άνοδο, ωστόσο εκτός από τα ταμεία των επαγγελματιών του χώρου που έμειναν άδεια, το ίδιο αρνητικό πρόσημο είχε ο τουρισμός και για τις τσέπες των εργαζόμενων. Ή καλύτερα εκείνων που ήλπιζαν σε μια θέση εργασίας στον τουρισμό... δίχως όμως τελικά να επιβεβαιώνονται αφού ακόμη και στην λεγόμενη high season η ανεργία διατήρησε αρκετά υψηλά ποσοστά σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.   

Στην Κρήτη τα ποσοστά ανεργίας αν και εμφάνισαν μια περιορισμένη μείωση σε σχέση με το 2015, εντούτοις ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με το μεγαλύτερο ποσοστό για όλη την τουριστική σεζόν, δημιουργώντας προβληματισμό.

Στο 24,2% ήταν η ανεργία τον Ιούνιο του 2015, 24,3, ενώ τον Ιούλιο και 23,5%, τον Αύγουστο ωστόσο το 2016 τα ποσοστά έπεσαν κατά δύο περίπου τοις εκατό φτάνοντας το 22,0% τον Ιούνιο, 22,0% τον Ιούλιο και 22,5 τοις εκατό τον Αύγουστο, που υποτίθεται ότι είναι ο κορυφαίος μήνας των διακοπών στην Κρήτη.

Με κορυφαίο μήνα ως προς την ανεργία σε επίπεδο νησιού να είναι ο Ιανουάριος του 2016 που η ανεργία έφτασε το 25,5% που ερμηνεύεται ότι περίπου ο ένας στους τέσσερις κρητικούς βίωσε αυτό το διάστημα την ανεργία.

Η ακτινογραφία και χαρτογράφηση από την ΕΛΣΤΑΤ της ανεργίας φέρνει στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά την δραματική κατάσταση που επικρατεί συνολικά στη χώρα.

Από το 2011 που οι απασχολούμενοι έφταναν τα 4.002.993 άτομα, το 2016 έχουν μειωθεί κατά 350 χιλιάδες φτάνοντας τα 3.687.465.

Ενώ οι άνεργοι από 917.663 χιλιάδες έφτασαν το 2016 το 1.126.455.

Την ανάγκη να υπάρξουν από την πολιτεία συγκεκριμένες πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θηρίο της ανεργίας, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Την ίδια ώρα πάντως και ενώ τα στοιχεία καλπάζουν, οι ομαδικές απολύσεις προκαλούν επιπλέον προβληματισμό. Σύμφωνα μάλιστα με τον γραμματέα του ΕΚΗ η αρχή προβλέπεται να γίνει από τη ΔΕΗ και μάλιστα άμεσα, καθώς μέσα στις επόμενες κιόλας ημέρες αναμένεται κλιμάκιο που θα ενημερώσει τους εργαζόμενους, που θα βρεθούν εκτός εργασίας από την μια μέρα στην άλλη.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια