Ειδήσεις

Πληρώνουν για τα καμένα ελαιόδεντρα!

Ξεκίνησε δειλά-δειλά το λιομάζωμα στις πιο πρώιμες περιοχές του νομού Λασιθίου, εκεί όπου οι ελιές είναι λιγοστές πάνω στα ελαιόδεντρα και υπάρχει ο φόβος ότι θα πέσουν στη γη με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν τις τελευταίες μέρες.

Ξεκίνησε δειλά-δειλά το λιομάζωμα στις πιο πρώιμες περιοχές του νομού Λασιθίου, εκεί όπου οι ελιές είναι λιγοστές πάνω στα ελαιόδεντρα και υπάρχει ο φόβος ότι θα πέσουν στη γη με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν τις τελευταίες μέρες.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου έχει κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς ολοκληρώθηκαν για τη φετινή περίοδο.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στη εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας ήταν πολλές, με σημαντικότερη τη μη ανάδειξη εργολάβων σε πολλές Τοπικές Κοινότητες και επομένως τη δραματική καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών, γεγονός που στην πράξη οδήγησε σε σημαντικές προσβολές. Παρ' όλα αυτά, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο δυνατό.

Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου δόθηκε άδεια να ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές του νομού Λασιθίου, με εξαίρεση ορισμένες τοπικές κοινότητες όπου δεν επιτρέπεται η έναρξη του λιομαζώματος πριν από τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία λήξης του ψεκασμού, αλλά και το είδος του εντομοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, δεν επιτρεπόταν η συγκομιδή της ελιάς πριν από τη σημερινή ημέρα στις τοπικές κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ελούντας, Ανατολής, Αγίου Γεωργίου, Αχλαδίων, Ζήρου, Κατσιδωνίου, Λιθινών, Παλαικάστρου, Σητείας, Πισκοκεφάλου, Σκοπής, Χαμεζίου και Χρυσοπηγής.

Δεν επιτρέπεται το λιομάζωμα πριν τις 12/11/16 στις τοπικές κοινότητες Ζενίων, Μιλάτου, Αγίου Αντωνίου, Μακρυλιάς, Μεσελέρων και Πεύκων.

Πριν τις 13/11/16 απαγορεύεται το λιομάζωμα στις τοπικές κοινότητες Λούμα, Σκινιά, Βρυσών, Λατσίδας, Βουλισμένης, Χουμεριάκου, Νικηθιανού, Μέσα Μουλιανών και Χανδρά.

Πριν τις 14/11/16 δεν επιτρέπεται το λιομάζωμα στις τοπικές κοινότητες Λακωνίων, Ταπών, Λιμνών, Φουρνής, Καστελίου και Καρυδίου, ενώ στο τοπικό διαμέρισμα της Κριτσάς δεν επιτρέπεται πριν τις 18 Νοεμβρίου.

Τα ελαιοτριβεία καλούνται να μην ξεκινήσουν τη λειτουργία των μονάδων τους ή να μη δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή του πριν τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί.

Στις δημοτικές τοπικές κοινότητες Βρουχά, Κρούστα, Ιεράπετρας, Κρυών, Σφάκας, Τουρλωτής, Μυρσίνης και Λάστρου, όπου δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, συνυπολογίζοντας τις επεμβάσεις και το εντομοκτόνο που έχουν χρησιμοποιήσει, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως τη συγκομιδή.

Για τον ελαιόκαρπο που παράγεται στις περιοχές αυτές δε θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που, όπως είναι γνωστό, έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημεί το προϊόν της περιοχής και το αποκλείει από τις αγορές, παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν σε αυτά τα χρονικά πλαίσια όσον αφορά στη συγκομιδή.

Υπενθυμίζεται ότι γίνονται δειγματοληψίες τόσο από την αρμόδια υπηρεσία, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων, και σε περίπτωση που από την εργαστηριακή εξέταση αποδειχθεί η ύπαρξή τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Όπου η συγκομιδή πρόκειται να γίνει όψιμα και εφόσον επικρατήσει καλός καιρός, ενδέχεται να υπάρξουν αυξημένοι δακοπληθυσμοί και ίσως προκληθούν περισσότερες ζημιές στον ελαιόκαρπο.

Συνιστάται στους παραγωγούς, εάν διαπιστώσουν πρόβλημα, να διενεργήσουν ψεκασμό κάλυψης - στις περιοχές που επιτρέπεται - πάντα σε συνεννόηση με τους γεωπόνους, ώστε να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε να τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψεκάζονται λιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.

Ο απόλυτος παραλογισμός

Πληρώνουν ΕΛΓΑ για τα καμένα ελαιόδεντρα

Την ώρα που ξεκινά δειλά-δειλά η συγκομιδή της ελιάς, στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολής και του Μύρτου οι άτυχοι ελαιοπαραγωγοί, από τα λιόφυτα των οποίων πέρασε η φωτιά και άφησε πίσω της κούτσουρα και αποκαΐδια, ενώ δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει λόγω καιρού το βαρύ κλάδεμα που απαιτείται για να ελπίζουν ότι τα καμένα ελαιόδεντρα θα ξανακαρποφορήσουν μετά από 5-6 χρόνια, καλούνται να πληρώσουν υποχρεωτικά τον ΕΛΓΑ και ας μη διαθέτουν παραγωγικά ελαιόδεντρα.

«Οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί έχουν στα χέρια τους τα "ραβασάκια", με τα οποία καλούνται να πληρώσουν την υποχρεωτική ασφάλιση των καμένων ελαιώνων τους στον ΕΛΓΑ.

»Ενώ δεν έχουν περάσει ακόμη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τη ζημιά τους, οι πληγέντες αγρότες καλούνται να ασφαλίσουν υποχρεωτικά ελαιώνες που θα ξανακάμουν ελιές μετά από 6 τουλάχιστον χρόνια.

»Επειδή ο ΕΛΓΑ καλύπτει τη ζημιά της ηρτημένης παραγωγής, όπως λέει ο κανονισμός του, τον καλούμε να απαλλάξει τους πυρόπληκτους από την υποχρέωση να πληρώνουν για να ασφαλίζουν μια ανύπαρκτη παραγωγή, μέχρι να ξαναγίνουν παραγωγικά τα ελαιόδεντρά τους», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πρωτογενούς τομέα του νομού Λασιθίου κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια