default-image

Ισοπαλία Λότζια - ΟΛΗ για τις οφειλές τελών!

Κρήτη
Ισοπαλία Λότζια - ΟΛΗ για τις οφειλές τελών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμος Ηρακλείου εναντίον Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στα δικαστήρια: Σημειώσατε Χ!

Από τις λίγες φορές που μια δικαστική απόφαση βρίσκει ικανοποιημένες - εν μέρει άλλωστε δικαιωμένες - και τις δύο αντίπαλες πλευρές ήταν αυτή του Εφετείου Χανίων σε σχέση με τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ που ζητά η Λότζια να εισπράξει από τον ΟΛΗ για συσσωρευμένες οφειλές δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στην περιοχή του λιμανιού.

Το δικαστήριο δικαίωσε εν μέρει τον Οργανισμό Λιμένος στην προσφυγή του, καθώς έκρινε πως από την επίμαχη οφειλή θα πρέπει να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της, συγκεκριμένα ένα ποσό 2,6 εκατ. ευρώ που αφορά στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη και στις σχετικές προσαυξήσεις, όμως, την ίδια ώρα, δικαιωμένος και ωφελημένος από τη δικαστική απόφαση βγαίνει και ο Δήμος.

Και αυτό γιατί το δικαστήριο επιδίκασε στο Δήμο να εισπράξει ένα ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα μισά χρήματα, δηλαδή 500.000 ευρώ, είναι με βάση τη δικαστική απόφαση άμεσα απαιτητά!

Στη Λότζια μάλιστα, για την ακρίβεια στην Αντιδημαρχία Οικονομικών, όπως διαμήνυσε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, είναι αποφασισμένοι να το παλέψουν και για το υπόλοιπο ποσό, και για τα άλλα 2,6 εκατ. ευρώ, μέσω προσφυγής σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο, δηλαδή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Αν μη τι άλλο μια υπόθεση, μια διαμάχη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μιλάμε για πολύ χρήμα, που θα έχει, όπως φαίνεται από τις προθέσεις του Δήμου, και συνέχεια...

Το χρονικό

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού, αποφάσισε να αναλάβει δράση επί της διεκδίκησης συσσωρευμένων απλήρωτων δημοτικών τελών (μιλάμε για τέλη επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Γιάννη Κουράκη).

Στην κατεύθυνση διεκδίκησης του μεγάλου ποσού των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ και της άσκησης πίεσης στην άλλη πλευρά, πριν από ένα χρόνο, το Νοέμβριο του 2015, ο Δήμος είχε προχωρήσει σε κατάσχεση των λογαριασμών του ΟΛΗ για τις εν λόγω οφειλές. Είχε στείλει μάλιστα και "ραβασάκια" ύψους 1,8 εκατ. ευρώ!

Στον ΟΛΗ, η τότε διοίκηση, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπρα, κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδε τις κινήσεις αυτές εκ μέρους της δημοτικής Αρχής. Η αντίδραση ήταν έντονη, με αποκορύφωμα ένα επεισοδιακό σκηνικό έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος ο Γιάννης Μπρας είχε προχωρήσει σε ένα οργισμένο ξέσπασμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα το χρέος αυτό που προσδιόρισε ο Δήμος στα 3,6 εκατ., διότι τα ανταποδοτικά τέλη που έχει χρεώσει αφορούν σε υπηρεσίες, καθαριότητα, φωτισμό κ.τ.λ. για τα οποία μεριμνά με δικές του δαπάνες ο Οργανισμός Λιμένος.

Ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ είχε καλέσει σε υψηλούς τόνους τη δημοτική Αρχή να απελευθερώσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς, που έθεταν, όπως είχε πει, σε κίνδυνο τη λειτουργία του Οργανισμού.

Τότε ο ΟΛΗ είχε τη στήριξη και άλλων τοπικών φορέων, ενώ από πλευράς δημοτικής Αρχής έπεσαν οι τόνοι. Μάλιστα, ήρθε άμεσα τότε και μια πρώτη δικαστική δικαίωση για τον ΟΛΗ, με τη δικαστική διαταγή άρσης της απόφασης του Δήμου με την οποία είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί.

Η αλήθεια επίσης είναι πως είχε χαλαρώσει άρδην και η πολιτική στάση της δημοτικής Αρχής. Ουσιαστικά τότε είχε αφεθεί μόνος του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών να εμμένει στη διεκδίκηση, δίχως ιδιαίτερη πολιτική στήριξη.

Ο καιρός πέρασε, και ήρθαν νέες εξελίξεις. Ο ΟΛΗ αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά, ώστε να απαλλαγεί από την καταβολή του μεγάλου ποσού που ζητούσε ο Δήμος. Ο Οργανισμός Λιμένος προσέφυγε λοιπόν στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, το οποίο αποφάνθηκε πρόσφατα επί της υπόθεσης, σε μια απόφαση που δικαίωσε εν μέρει και τις δύο πλευρές.

Στο μεν ΟΛΗ καταγράφεται εν μέρει ικανοποίηση μιας και "γλίτωσε" από το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής, από τα 2,6 εκατ. ευρώ, στο δε Δήμο υπάρχει ικανοποίηση για το ότι επικυρώθηκε οφειλή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για τη βάση του δημοτικού φόρου και όχι για τα ανταποδοτικά τέλη για τα οποία το Εφετείο αποδέχτηκε το σκεπτικό του ΟΛΗ.

Γ. Καραντινός: Προσωπική δικαίωση

Το πλέον ευχάριστο για τη Λότζια, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο Γιώργος Καραντινός, «είναι πως, με βάση την απόφαση του Εφετείου Χανίων, ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ είναι άμεσα απαιτητό, δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα από τον Οργανισμό Λιμένος στο Δήμο.

»Έχουμε λοιπόν μια δικαίωση όχι μόνο ηθική και πολιτική, αλλά και πρακτική, χειροπιαστή, που για μένα, και προσωπικά αν θέλετε, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι είχα δεχτεί πυρά πανταχόθεν πέρυσι, όταν επέμεινα στη διεκδίκηση των οφειλών. Να όμως που μας επιδικάστηκε να εισπράξουμε 1 εκατ. ευρώ, και τα 500.000 ευρώ άμεσα.

»Από εκεί και πέρα, προσανατολιζόμαστε να διεκδικήσουμε και την υπόλοιπη οφειλή, διά της νομικής πάντοτε οδού. Μέσω προσφυγής δηλαδή σε ανώτερο πλέον δικαστικό επίπεδο...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News