default-image

Παγκόσμια θλίψη για το χαμό του σπουδαίου Λέοναρντ Κοέν

Πολιτισμός
Παγκόσμια θλίψη για το χαμό του σπουδαίου Λέοναρντ Κοέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λέοναρντ Κόεν, ο λογοτέχνης της ροκ μουσικής του οποίου τα τραγούδια συνδύασαν θρησκευτικές απεικονήσεις με θέματα τη λύτρωση και την σεξουαλική επιθυμία και του έφεραν την αναγνώριση των κριτικών και των ακροατών του, πέθανε στα 82 του χρόνια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Η λιτή ανακοίνωση αναφέρει, "Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κόεν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιό αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της".

Το σπίτι στην Ύδρα που λάτρεψε

Το σπίτι που τον «έδεσε» με την Ύδρα

Η αγάπη του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1960 και συγκεκριμένα στις 27 εκείνου του μήνα, έξι μέρες μετά τα γενέθλιά του, όταν αγόρασε ένα σπίτι στο νησί έναντι 1.500 δολαρίων χρησιμοποιώντας τα χρήματα που του άφησε η γιαγιά του.

Όπως άλλωστε περιέγραψε σε συνέντευξή του αργότερα σύμφωνα με το protothema.gr, «αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που έκανα ποτέ στη ζωή μου».

Μάλιστα όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του νησιού ο δρόμος έξω από το σπίτι του πρόκειται να πάρει την ονομασία «οδός Λέοναρντ Κοέν».

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο με τίτλο «Various Positions» ο Κοέν κατάλαβε ότι η τοπική κοινωνία άρχισε να τον αποδέχεται όταν άρχισε να δέχεται συχνές επισκέψεις από τον σκουπιδιάρη του νησιού και τον γάιδαρό του.

Στην Ύδρα ο Κοέν ανακάλυψε τον ελληνικό τρόπο ζωής, τους εναλλακτικούς ρυθμούς εργασίας και διασκέδασης τόσο το καλοκαίρι όσο και σε καθημερινό επίπεδο. «Εδώ (σ.σ. στην Ύδρα) ξεκίνησε να αποκρυσταλλώνει τη σοφία ορισμένων από τα καλύτερα ποιήματα και τραγούδια του» αναφέρεται στο βιβλίο Prophet of the Heart.

Στο νησί του Αργοσαρωνικού εξάλλου ήταν που ο Κοέν γνώρισε τη Μαριάν, την πανέμορφη γυναίκα που σημάδεψε τη ζωή του για όλη του τη ζωή. Τα 10 χρόνια που πέρασαν μαζί έγραφαν τραγούδια, εξερευνούσαν τον κόσμο και τους εαυτούς τους απαλλαγμένοι από την πίεση της καθημερινότητας και απολαμβάνοντας τις χαρές της ζωής και του έρωτα.

"Now so long, Marianne, it's time that we began", τραγούδησε ο Κοέν. «Και τώρα εις το επανιδείν, Μάριαν, η ώρα ήρθε να αρχίσουμε»… - σε ελληνική μετάφραση- και ας ακούγεται ως ένας αποχαιρετισμός σε μια θυελλώδη σχέση, έναν έρωτα που έμεινε στον χρόνο.

Η γνωριμία τους έγινε σε ένα παντοπωλείο στην Υδρα με την Μάριαν Ιλεν και τον γιο της Αξελ να μοιράζονται τη ζωή του Κοέν στην Ελλάδα και στον Καναδά. Η Μάριαν Ιλεν πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 81 ετών στη Νορβηγία.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε το «ταξίδι» του και το τραγούδι Bird on the Wire όταν ο Κοέν έφτασε στην Ύδρα, ένα νησί που τότε δεν είχε καλώδια τηλεπικοινωνιών, κανένα τηλέφωνο και ρεύμα. Όμως σύντομα εμφανίστηκαν οι πρώτες κολόνες και μετά τα σύρματα. «Καθόμουν και κοίταζα από το παράθυρο τα σύρματα του τηλεφώνου και σκεφτόμουν πώς ο πολιτισμός με έχει εγκλωβίσει και δεν θα με αφήσει να γλιτώσω από αυτόν τελικά. Δεν θα μπορούσα τελικά να ζήσω τη ζωή του 11ου αιώνα που πίστευα ότι είχα ανακαλύψει ότι μου ταιριάζει. Οπότε αυτό ήταν το ξεκίνημα» έλεγε ο ίδιος για το τραγούδι. Για την ιστορία σημειώνεται ότι τελείωσε το τραγούδι σε ένα ξενοδοχείο στο Χόλιγουντ στην Σάνσετ Μπούλεβαρντ το 1969.

Η ζωή του

Ο Κόεν, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής.

Οι συγκρίσεις με τον Μπομπ Ντίλαν δεν άργησαν να έρθουν, για τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του.

Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κόεν με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια.

Το πιό γνωστό τραγούδι του, "Hallelujah", στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.

Ο Κόεν είχε εκδόσει τον τελευταίο μεγάλο δίσκο του, τον 14ο, πριν από λίγο καιρό ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του χρόνου.

Καναδός Πρωθυπουργός: Θα μας λείψεις

«Θα μας λείψεις», έγραψε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό σε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό στον Λέοναρντ Κοέν.

«Λέοναρντ, τα αισθήματα και οι ήχοι που αναδίδονται από την ποίηση και τη μουσική σου δεν συγκρίνονται με κανενός άλλου καλλιτέχνη. Θα μας λείψεις».

«Ο Λέοναρντ Κοέν παραμένει σήμερα τόσο εύστοχος, όσο ήταν στη δεκαετία του ΄60. Η ικανότητά του να προβάλλει όλες τις διαστάσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο σημαίνοντες και ανθεκτικούς μουσικούς όλων των εποχών. Το στυλ του μπόρεσε να διαπεράσει τις μόδες», έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Τζάστιν Τρυντό.

«Αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν έφθασε στις υψηλότερες καλλιτεχνικές κορυφές ως φημισμένος ποιητής και ερμηνευτής παγκόσμιας εμβέλειας».

«Θα τον θυμόμαστε με αγάπη για τη βαθιά του φωνή, το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ και τους στίχους που έκαναν τα τραγούδια του αγέραστα για τόσες πολλές γενιές».

«Στο όνομα όλων των Καναδών» ο Τζάστιν Τρυντό εκφράζει «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους φίλους, στους συνεργάτες και στους πολλούς, πολλούς θαυμαστές του Λέοναρντ Κοέν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News