default-image

Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τους ρόλους τους...

Κρήτη
Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τους ρόλους τους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» σε συνεργασία με την Ομάδα Ψυχοθεραπευτικού κέντρου Ηρακλείου (ΨΥΧ.Η.) διοργανώνουν το Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Υπέρ- αναπτύσσοντας τον ρόλο του Εκπαιδευτικού» την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 5:30 το απόγευμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Αλικαρνασσού (Μαυσώλου 75).

Το βιωματικό σεμινάριο βασίζεται στην προσέγγιση του ιδρυτή του Ψυχοδράματος JacobL. Moreno, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρόλο που κάθε άνθρωπος διαθέτει μια ποικιλία ρόλων στη ζωή του (π.χ. μητέρα, εκπαιδευτικός, γιος, σύντροφος κ.α.), επικεντρώνεται συχνά σε ορισμένους ρόλους ή/και υπέρ - αναπτύσσει έναν ρόλο εις βάρος άλλων, με αποτέλεσμα να συγκρούεται με τους υπόλοιπους ρόλους (π.χ. ο ρόλος του εκπαιδευτικού και ο ρόλος του πατέρα ή του φίλου) και, κατά συνέπεια, να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Το Ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας που δίνει την ευκαιρία στο άτομο να εκφραστεί μέσω της πράξης - βιώματος, να ενισχύσει τις εγγενείς του δυνατότητες καθώς και να δημιουργήσει νέες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο στις καταστάσεις που το δυσκολεύουν ή φαντάζεται πως θα το δυσκολέψουν. Επιπλέον, οι δυνατότητες αυτές βοηθούν το άτομο να συνειδητοποιήσει και να αναπτύξει ρόλους που χρειάζεται και επιλέγει στη ζωή του.

Παράλληλα, ως τεχνική διείσδυσης στην προσωπικότητα του ατόμου, αφ' ενός ενισχύει τον αυθορμητισμό (ως απαραίτητο εργαλείο για πέρασμα στην πράξη) και την ανάπτυξη νέων ρόλων (ως τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων που προκύπτουν από σχέσεις, υπαρξιακές αναζητήσεις, κοινωνικούς ρόλους και καθημερινά ερεθίσματα) και αφ' ετέρου αποδυναμώνει ρόλους και συνήθειες που ταλαιπωρούν το άτομο και το εμποδίζουν να είναι ο εαυτός του, ενέργειες απαραίτητες για μια υγιή ζωή.

Το βιωματικό σεμινάριο απευθύνεται σε 25 εκπαιδευτικούς και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου (Γιώργος Μακράκης 6932-708450 και Αναστασία Αράπογλου 6945-872806).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News