default-image

Η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 11 Νοεμβρίου του 1918, γίνεται ανακωχή ανάμεσα στις δυνάμεις της Αντάντ και της Γερμανίας και λήγει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 9 Νοεμβρίου ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β' εγκατέλειπε τη Γερμανία.

Για την ιστορία, η παράδοση της Γερμανίας υπογράφτηκε μέσα σ' ένα βαγόνι τρένου στις 5 το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου και η λήξη του πολέμου αποφασίστηκε το ίδιο βράδυ, στις 11 η ώρα.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 18 Ιουνίου του 1919 υπογράφτηκε η συνθήκη των Βερσαλλιών η οποία επέβαλε ιδιαίτερα επαχθείς όρους στην ηττημένη Γερμανία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 9 χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου αναδεικνύεται νικητής στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, ο Παπανδρέου ηττήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το ίδιο βράδυ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε την εξουσία του Παπανδρέου στο κόμμα.

Ωστόσο, στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου του 2007, ο τελευταίος επικρατεί του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη. Σε σύνολο 738.078 φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου συγκέντρωσε το 55,57% των ψήφων, έναντι 38,5% του Βενιζέλου και 5,76% του Σκανδαλίδη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμελλε να πάρει τη ρεβάνς του μερικά χρόνια αργότερα: Τον Μάρτιο του 2012, όντας ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, αναλαμβάνει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας 230.105 ψήφους σε σύνολο 236.151 ψηφισάντων.

Το τέλος του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Νοεμβρίου του 1990 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Ο Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την Πρωτομαγιά του 1909. Υπήρξε πολυγραφότατος ποιητής με διεθνή αναγνώριση.

Τρία από τα πιο γνωστά του έργα είναι ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως». Το 1975 προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ μετά το θάνατό του, άφησε πίσω του συνολικά 50 ανέκδοτες ποιητικές συλλογές.

42 κεράκια για τον Ντι Κάπριο

Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, γεννιέται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια ο Αμερικανός ηθοποιός, Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1991 με την ταινία Critters 3, ωστόσο ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν στην ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 1996. Έγινε παγκοσμίως γνωστός λίγους μήνες μετά, με τον «Τιτανικό» του Τζέιμς Κάμερον, έχοντας συμπρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ.

Κέρδισε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η επιστροφή», ενώ έχει βραβευτεί τρεις φορές με τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στις ταινίες «Τhe Aviator», «Ο λύκος της Wall Street» και «Η Επιστροφή».

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News