Ειδήσεις

Στο «στόχαστρο» οι ηλικιωμένοι από τη νέα γρίπη

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι βρίσκονται, φέτος, στο «στόχαστρο» του νέου εποχικού ιού γρίπης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, ο ιός Η3Ν2 αναμένεται να επικρατήσει την τρέχουσα περίοδο, με τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού.

Το συγκεκριμένο στέλεχος προσβάλλει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, σε αντίθεση με τον Η1Ν1, που είχε επικρατήσει την περασμένη περίοδο και πρόσβαλλε σχετικά νέους και παχύσαρκους.

Πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, ηλικιωμένοι, υγειονομικοί και επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο (όπως εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί και μέσων μαζικής μεταφοράς) πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, προκειμένου να έχουν ανοσοποιηθεί όταν ξεκινήσει η δραστηριότητα του ιού.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χθες σε ενημερωτική εκδήλωση για τη γρίπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Κέντρου, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί τον μόνο και απολύτως ασφαλή τρόπο πρόληψης της γρίπης.

Ο εμβολιασμός πρέπει ιδανικά να ξεκινάει τώρα και να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας.

Το ποσοστό κάλυψης είναι 50% έως 70%, αλλά μπορεί να φτάσει υψηλότερα, εφόσον το εμβόλιο γίνει «έξυπνα». Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που εμβολιάζεται, καλύπτεται ιδανικά έως 70% από τον ιό της γρίπης.

Όταν το συγγενικό πρόσωπο που τον φροντίζει εμβολιαστεί (ας μην ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου), παρέχει στον ηλικιωμένο επιπλέον προστασία 10%, καθώς μειώνει τον κίνδυνο να προσβληθεί και να του μεταδώσει τον ιό.

Το εμβόλιο χορηγείται στους πολίτες με απλή ιατρική συνταγή, χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια